Po pečícím maratonu o Vánocích jsem se pustila do pečení trubiček z křehkého máslového těsta. Cukroví na Silvestra, opravdu už moc nezbylo a trubičky mi přišly jako skvělá volba k pohoštění rodiny. Trubičky koneckonců nejsou tak moc sladké, takže byly ideální zákuskem po všem cukroví. Malé roztomilé trubičky, ale můžete péct po celý rok k různým příležitostem.
Oproti trubičkám z listového těsta, jsou tyto trubičky málo drobivé, méně sladké a těsto je rychlé na přípravu. Jen namotat těsto na 60 trubiček není úplná sranda. Můžete začít s poloviční dávkou těsta, ale věřím, že podruhé jich umotáte o to víc.
Co budu potřebovat ( na cca 60 trubiček)
Na těsto:
500 g pšeničné hladké mouky
250 g másla
250 g zakysané smetany
špetku soli
Na náplň:
500 ml smetany ke šlehání 40 %
domácí vanilkový cukr dle chuti
Na posypání:
krupicový cukr na posypání
Jak na to
- Studené máslo nakrájím na malé kousky a přidám k ostatním surovinám na těsto.
- Na vále ručně vypracuji nelepivé těsto, které zabalím do potravinové folie a nechám v lednici 60 minut odležet.
- Před koncem chladnutí, předehřeji troubu na 190 °C.
- Vychlazené těsto rozdělím na 4 části.
- Každou část těsta rozválím přes celý vál na co nejtenší plát cca 1 mm.
- Pomocí rádýlka nařežu těsto na 1,5 cm široké pruhy, dlouhé cca 40 cm. (já jsem nařezala pruhy pomocí rádýlka na 3 cm pásky a ještě pomocí nože rozpůlila)
- Jednotlivé pruhy namotám spirálovitě na malé trubičky .
- Namotané trubičky pokládám v rozestupu na plech s pečícím papírem, potřu je z vrchu studenou vodou a posypu cukrem.
- Trubičky dám péct do předehřáté trouby na 15 minut. Peču jen do mírně zlatavé barvy. Přepečené těsto jde špatně z trubiček sundat a láme se.
- Upečené trubičky nechám na plechu trochu vychladnout a ještě teplé z formiček sundávám.
- Vychladlé trubičky plním šlehačkou slazenou vanilkovým domácím cukrem.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře