Tradiční zákusky

Rakvičky se šlehačkou

1.5.2016

Jako malá jsem v cukrárně milovala rakvičky. Byly opravdu křehké a rozplývaly se na jazyku. Bohužel dnes se i z ekonomických důvodů do rakviček přidává příliš mouky, výsledkem čehož jsou rakvičky příliš hutné. Najít cukrárnu, kde mají rakvičky stále takové, na jaké jsem byla zvyklá, není snadné. Proto jsem se rozhodla, že si rakvičky začnu dělat sama – a to i přes svoje přesvědčení, že půjde o pracnou záležitost. Vůbec ne, je to snadné!

Co budu potřebovat:

vejce3 žloutky
vejce1 malé vejce
cukr200 g mletého cukru
vanilkový cukrVanilkový cukr zobrazit na e-shopu
moukapůl lžíce hrubé mouky
smetanasmetana ke šlehání

Jak na to
Žloutky, jedno celé vejce, vanilkový cukr, mletý cukr a hrubou mouku šlehačem vyšlehám do husté pěny. Trvá to přibližně 15 minut. Mezitím si připravím formičky na rakvičkyzobrazit na e-shopu. Jelikož mám plechové, vymazávám rozpuštěným sádlem celou vnitřní část formičky až po okraj. Používám opravdu jen sádlo. Když jsem zkoušela vymazat formičky olejem, upečené rakvičky šly sice vyklopit, ale struktura spodní části nebyla tak pěkná. Dobře vymazané formičky plním vyšlehanou pěnou. Dávám ji jen do poloviny formičky. Pěna se při pečení nafoukne po okraj formičky a tím vznikne dutá rakvička s tenkým okrajem. Do předehřáté trouby na 180 až 200 °C dám plech s formičkami a přes dvířka pozoruji, jak se začne těsto nafukovat. Když je těsto těsně pod okrajem, ztlumím troubu na 70 °C a dál peču 2,5 hodiny. Mezi pečením neotvírám troubu! Po dopečení nechám rakvičky chvíli vychladnout a pak vyklopím. Stačí jen nahnout formičku a rakvička sama vypadne. Rakvičky ozdobím vyšlehanou šlehačkou.

Recept vychází na 20 ks rakviček, které se vejdou na jeden pečící plech.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět