Dorty Tradiční zákusky

Tiramisu dort

30.1.2021

Už je to snad u mě pravidlem, že začátkem nového roku dostanu chuť na lehké a rychlé dezerty. Snad i vy teď oceníte svěží recept na italský dezert známý jako Tiramisu. Znakem tohoto dezertu je smetanový sýr Mascarpone se žloutky, který se vrství na cukrářské piškoty. Tečkou za přípravou celého Tiramisu je posypání kvalitním kakaem. Přípravu Tiramisu si můžete ulehčit tím, že použijete kupované cukrářské piškoty a žloutky rovnou vyšleháte s cukrem.  Ale protože mě baví cokoliv péct od základů, tak jsem se pustila do pečení polodlouhých piškotů. Řekla bych, že piškoty jsou chuťově lepší, ale zato tenčí, než ty z krámu. Jestli se vám nepodaří upéct silnější piškoty, tak doporučuji skládat rovnou dvojitou vrstvu piškotů. 

Když dort Tiramisu připravíte takhle od základů, tak se stane krásným jedlým dárkem – který nakonec můžete ovázat ještě stuhou. 

Co budu potřebovat ( na formu v pr.20 cm)

Na piškoty:
vejce5 vajec
cukr300 g krupicového cukru
mouka120 g polohrubé mouky
cukrmoučkový cukr na posypání

Na krém:
Vejce3 žloutky 
cukr50 g krupicového cukru
vanilkový cukr1 lžíci vanilkového cukru
mascarpone250 g Mascarpone 
smetana400 ml smetany ke šlehání 40 %

Na závěr:
kakaokakao na posypání
kávauvařenou kávu

Jak na to 

Příprava polodlouhých piškotů:

  1. Předehřeji troubu na 170 °C.
  2. Žloutky se 120 g cukru šlehám ve skleněné míse nad vodní parou 4 minuty, až mi vznikne nadýchaný žloutkový krém.
  3. Bílky vyšlehám v tuhý sních a během šlehání přidám zbytek cukru. 
  4. Třetinu tuhého sněhu vmíchám do žloutkové směsi a postupně zamíchám i mouku. 
  5. Nakonec opatrně vmíchám zbytek sněhu.
  6. Připraveným piškotovým těstem naplním cukrářský sáček s kulatou zdobičkou a na plech s pečícím papírem stříkám piškoty, které budou dlouhé caa 7 cm. Aby měly tvar cukrářských piškotů, nejdříve stříknu malý kopeček, pak délku piškotu a opět malý kopeček. 
  7. Nastříkané těsto posypu hustě moučkovým cukrem a hned peču v troubě kolem 15 minut. 
  8. Jakmile piškoty mají na povrchu zlatavou barvu, nechám je na plechu vychladnout.

Příprava krému a kompletování:

  1. Žloutky s cukrem ( i vanilkovým)  šlehám ve skleněné míse nad parou 4 minuty.
  2. Jakmile je žloutková směs hustá a světlejší, tak ji nechám vychladnout.
  3. Mascarpone se 150 ml smetany vyšlehám v hustý krém, do kterého zamíchám žloutkovou směs.
  4. Dno dortové formy vyložím pečícím papírem. Trochu krému dám do cukrářského sáčku a po obvodu formy nastříkám pruch krému.
  5. Podél obvodu formy naskládám piškoty. Aby držely u okraje, tak vždy piškot zabořím do krému. 
  6. Piškotami vyložím i dno formy.
  7. Piškoty na dně trochu pokapu předem uvařenou kávou a nanesu vrstvu krému.
  8. Opět na krém položím piškoty, pokapu kávou a nanesu krém. Tento postup opakuji, dokud mi zbývá krém.
  9. Zbytek smetany vyšlehám v tuhou šlehačku, kterou ozdobím poslední vrstvu piškotů. 
  10. Nakonec posypu šlehačku kakaem a nechám dort chladit několik hodin. 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Zuza 3.2.2021 at 21:44

    Jaký průměr formy jste, prosím, použila na dort na fotografii?

    • Reply Žaneta 6.2.2021 at 12:28

      Děkuji za dotaz, hned připíšu do receptu. Použila jsem formu v pruměru 20 cm s odendávacím dnem. Pěkné pečení, Žaneta

    Odpovědět