Mrkvánky

,

Zrovna u mrkvánků neplatí pořekadlo “ co je zdravé, není dobré “. Mrkvánky naopak navzdory tomu, že neobsahují cukr v těstě jsou i velmi chutné. Mrkvánky jsou ideální na výlety, když dostanete chuť na něco sladkého. Díky mrkvi v těstě jsou mrkvánky krásné žluté barvy. Povidla se také postarají o sladkost, a tak už není potřeba dalšího cukru. 

Recept na mrkvánky vyšel v kuchařce „Sladké sezonní pečení“. Dalších 49 sezónních receptů najdete v kuchařce, která je k odstání na e-shopu.

Co budu potřebovat 

na těsto:

  • 150 g špaldové hladké mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g mrkve 
  • 6 g kypřícího prášku (½ balení)
  • malou špetku soli
  • 100 g změklého másla

na náplň:

  • 150 g švestkových povidel 
  • špetku mleté skořice
  • podle chuti rum

Jak na to 

  1. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. 
  2. Předehřejte troubu na 170 °C.
  3. Mouky promíchejte s kypřícím práškem, přidejte nastrouhanou mrkev, sůl a máslo.
  4.  Ručně smíchejte suroviny a na vále vypracujte ve vláčné těsto. Pokud se těsto více lepí, zapracujte do něj trochu mouky.
  5. Těsto ihned rozválejte na 0,5 cm silný plát a kulatým vykrajovátkem vykrojte z těsta kolečka v průměru 8 cm. 
  6. Do povidel zamíchejte skořici, popř.rum a do středu každého kolečka dejte lžičku povidel. Následně přehněte kolečko těsta napůl, tak že vznikne půlměsíc a okraj spoje přitiskněte vidličkou ( větší silou), aby náplň nevytekla. 
  7. Mrkvánky položte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě cca 20 minut. 
  8. Po upečení nechte mrkvánky vychladnout a podávejte.

Tip

Mrkvánky skladujte v uzavřené vzduchotěsné nádobě a vydrží vám delší dobu měkké.

previous arrow
next arrow
Slider

1 komentář


  1. // Odpovědět

    Děkuji za výborný recept. Pečení mrkvánků bavilo i čtyřletou dceru a pochutnala si celá rodina. Ještě že jsem dělala rovnou dvojitou dávku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *