Lahodné sušenky se smetanovým sýrem jsou křehké a máslové chuti s nasládlým tónem mého oblíbeného sýru Mascarpone. Při výrobě sušenek se vám s těstem bude krásně pracovat, protože je hebké a dobře tvárné. Je tedy ideální k pečení embosovaných sušenek, které ohromí všechny svým vzhledem.
Razítko pro vzor sušenek můžete zvolit podle příležitosti, na kterou sušenky budete péct. Práce s embosovaným razítkem je velmi snadná, a tak můžete do zdobení zapojit i děti. Uvidíte, že se po sušenkách jen zapráší.
Jako náplň do sušenek jsem zvolila osvědčený citronový krém, nebo-li lemon curd, který je rychlý na přípravu a s ním jsou sušenky více svěží, plné citrusové chuti.
Co budu potřebovat
Na těsto:
115 g másla
65 g smetanového sýru Mascarpone
80 g moučkového cukru
1 žloutek
200 g hladké mouky
lžičku vanilkového extraktu
½ lžičky soli
Na citronový krém:
4 žloutky
70 g krupicového cukru
1 citron
50 g másla
Jak na to
Příprava těsta:
- Trochu povolené máslo nakrájené na kostky, dám do mísy robotu spolu s cukrem, sýrem, žloutkem a extraktem.
- Pomocí třecí metly vymíchám těsto a za stálého míchání přidám mouku se solí.
- Jakmile mi vznikne hladké těsto, které je jako na linecké- vláčné a soudržné, na vále z něj udělám bochánek a zabalím do potravinové folie.
- Těsto nechám v lednici 30 minut chladit. Mezitím si připravím citronový krém.
- Předehřeji troubu na 190 °C.
- Odleželé těsto rozválím na pomoučeném vále, aby bylo silné cca 0,5 cm.
- Celý plát těsta popráším moukou a razítkem na sušenky otisknu do těsta vzor.
- Pomocí kulatého vykrajovátka v průměru 6 cm vykrojím kolečka orazítkovaného těsta.
- Vykrojená kolečka přenesu na plech s pečícím papírem a dám ještě plech na 10 minut chladit do lednice.
- Plech se sušenkami vložím do trouby a peču 6-9 minut, nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé.
- Upečené sušenky nechám vychladnout.
Příprava krému:
- Z citronu vymačkám šťávu (pokud mám nechemicky ošetřenej citron použiji i nastrouhanou kůru) a dám jí do menšího hrnce spolu s cukrem a žloutky.
- Směs zamíchám a dám s hrncem pomalu vařit.
- Přidám do směsi máslo a pomalu míchám, až se máslo úplně rozpustí.
- Směs míchám do zhousnutí, konzistenci pudingu. Pozor směs nesmí přijít do bodu varu, krém by se mohl tzv. zdrcnout.
- Krém nechám v hrnci vychladnout, jen občas promíchám.
- Vychladlým krémem slepuji sušenky.
Citronový krém uchovávejte v lednici maximálně 14 dní. Krém si můžete připravit i do zásoby a použít ho k dalšímu plnění např. dortů, Pavlovy, rolád nebo palačinek.
2 Komentáře
Dobrý den, jak se prosím připravuje krém? Ty žloutky asi prochází tepelnou úpravou že? Děkuji
Zdravím, už je recept celý. Ano směs na krém se zahřívá do zhoustnutí. Lepší je zahřívat nad parou.