Domácí jablka od babičky se nám nahromadila ve sklepě a protože některá, nejsou zrovna ideální na zimní skladování, využila jsem je k přípravě jablečného koláče. Báječně se hodí do těchto chladných podzimních dnů. Doporučuji sáhnout spíše po kyselejší odrůdě jablek, protože tak vynikne jablečná chuť s křehkým těstem. Sádlo v těsto je velmi prospěšné, protože přidává koláči křehkost a jemnost. Pokud vám sádlo v těstě vadí, můžete ho nahradit máslem. Koření, které neodmyslitelně pasuje k jablkům je za mě skořice a badyán. Při pečení koláče se vám trouba rozvoní a vy pocítíte předvánoční atmosféru.
Co budu potřebovat
na těsto:
300 g hladké mouky
140 g studeného másla
40 g sádla
90 g moučkového cukru
špetku soli
4 lžíce vody
na náplň:
500 g jablek
cukr dle potřeby
štrúdlového koření
3-4 lžíce kukuřičného škrobu
30 ml vody
dále:
moučkový cukr na posypání
trochu strouhanky
Jak na to
Příprava těsta:
- Ze všech ingrediencí vypracuji na vále hladké a nelepivé těsto, které zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici chladit 1 hodinu.
- Chlazené těsto, pokud je příliš tuhé, nechám chvíli při pokojové teplotě a následně ho rozdělím na dvě poloviny, kdy jedna polovina bude trochu větší.
- Větší polovinu těsta rozválím na kruh o průměru koláčové formy ( průměr 25 cm) plus přidám 3 cm okraje.
- Formu nejprve potřu sádlem (popř. máslem) a těsto vložím do koláčové formy, okraje dotvaruji, tak aby tvarovaly formu.
- Těsto propíchám vidličkou a posypu strouhankou.
- Formu s těstem dám do lednice a předehřeji troubu na 180 °C.
Příprava náplně:
- Jablka oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na kousky.
- Kousky jablek dám do hrnce a podliji trochou vody a nechám je dusit do změknutí.
- Dušená jablka rozmixuji na pyré, přidám cukr, koření, ve vodě rozmíchaný škrob vliji do pyré a ještě 3 minuty povařím do zhnoustnutí. Nechám chvíli vychladit.
Kompletování a pečení:
- Menší polovinu těsta rozválím na pomoučeném vále. Rádýlkem nařežu 3 cm pruhy a ze zbytku těsta pomocí vykrajovátka vykrojím jablíčka.
- Na těsto ve formě naleji jablečné pyré a na něj položím pruhy z těsta do mřížky a nakonec ozdobím vykrojenými jablíčky.
- Koláč dám do rozehřáté trouby a peču cca 40 -50 minut do zlatova. Pokud koláč na povrchu rychleji hnědne, přikryji ho alobalem a nechám dál péct.
- Upečený koláč nechám ve formě vychladnout a vychladlý ještě dám na 2 hodiny do lednice, aby náplň více ztuhla a koláč se tak lépe krájel.
- Před podáváním koláč pocukruji a nakrájený podávám.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře