Vyzkoušeli jste už základní kváskový kmínový chléb a zachutnal vám natolik, že jej pečete pravidelně? Pak je správný čas vyzkoušet i jiný druh kváskového chleba. Dnes jsem připravila recept na bramborový chléb, který můžeme směle zařadit k dalším tradičním druhům chlebů.
Brambory se do těsta přidávají předem uvařené a najemno nastrouhané. Vůně bramborového chleba je po upečení intenzivnější, střídka žlutější a vláčnější. Brambory se do těsta přidávají hlavně proto, aby chléb déle vydržel chutný a měkký. Fenykl do chlebů přidávám ráda a v tomto receptu se s bramborovým těstem skvěle doplňuje.
Co budu potřebovat
na rozkvas:
- 150 g hladké žitné mouky
- 150 ml vody
- lžíce kvásku
na těsto:
- 300 g rozkvasu
- 270 ml vody
- 420 g hladké pšeničné chlebové mouky
- 80 g hladké žitné mouky
- 150 g vařených brambor
- 3 lžičky soli
- lžička fenyklu
Jak na to
Den předem si udělám rozkvas. Nejlépe večer ke kvásku přidám mouku s vodou a zamíchám do hladka. Mísu s kváskem nechám na stole při pokojové teplotě, aby kvásek vzešel a vznikl rozkvas. Kvásek by měl v míse pracovat minimálně 6 hodin. Den předem si ještě uvařím brambory ve slupce.
Druhý den ráno, mám rozkvas plný bublinek a je tak připravený na zadělání těsta. Ke kvasu do mísy si přidám vodu, mouky, na jemno strouhané brambory, sůl, fenykl. Robot nechám vypracovávat 15 minut těsto. Jak je těsto hladké a lepivé, přendám ho na pomoučený vál a vytvaruji do bochníku. Těsto na vále pod utěrkou nechám hodinu odpočívat. Po hodině těsto popřekládám a nechám další hodinu na vále. Po dvou hodinách těsto na vále stočím do bochníku a trochu povrch posypu žitnou moukou. Bochník těsta přendám do ošatky , kterou jsem předem vymazala slunečnicovým olejem. Ošatku s těstem přikryji utěrkou a nechám na teplejším místě kynout asi dvě hodiny.
Po hodině a půl kynutí si rozehřeji troubu s pečícím plechem a plechem na záparu na 250 °C. Po dvou hodinách kynutí zkusím prstový test, jestli je těsto dostatečně nakynuté. Jemně zatlačím prst do těsta a pokud se těsto pomalu vrací je správný čas dát chléb péct.
Na sázecí lopatu překlopím z ošatky těsto. Povrch bochníku trochu posypu moukou, aby jsem popřípadě mohla chléb nařezat. Povrch těsta z ošatky je skoro bez mouky a při nařezání se těsto lepí. Pokud bych chtěla chléb s lesklou kůrkou, chléb postříkám vodou.
Chléb vložím do trouby a do spodního plechu naliji teplou vodu. Tento proces udělám co nejrychleji a zavřu troubu. Na 250 °C nechám péct chléb 10 minut. Po 10 minutách otevřu troubu, spodní plech s vodou vyndám a dál peču na 190 °C dalších 30 minut. Chléb před koncem pečení zkontroluji, jestli kůrka příliš rychle nehnědne a přikryji případně chléb alobalem.
Po 40 minutách pečení chléb vyndám z trouby a poklepu na spodní stranu kůrky. Jestli je dutý na poklep, mám upečeno. Chléb přendám na mřížku a nechám úplně vychladnout. Nejdříve chléb zakrojím za dvě hodiny po upečení.
Tip
Do těsta můžete použít i brambory nebo bramborovou kaši, která vám zbyla od oběda.
Žádné komentáře