Na konci léta začínají na zahradách dozrávat první dýně Hokaido. Tento druh dýně je ideální na přípravu pečených i nepečených dezertů. Dýně se vaří se slupkou a následně z ní připravíte pyré, které je nepostradatelné pro tento cheesecake. Přivítejte podzim dýňovým koláčem s vůní rozmanitého koření a vrstvou ořechů a karamelem.
Co budu potřebovat
na dno koláče:
100 g oříškových sušenek Bebe
50 g vlašských ořechů
30-40 g změklého másla
na sýrovou náplň :
400 g mascarpone
100 g třtinového cukru
300 g dýně Hokaido
400 ml smetany ke šlehání
vanilkový lusk
1 lžíce dýňového koření
2 plátky želatiny
na karamel:
50 g krupicového cukru
50 g másla
30 ml smetany ke šlehání
dále:
vlašské ořechy
Jak na to
- Sušenky s vlašskými ořechy rozmixujte, přidejte máslo a znovu krátce rozmixujte. Směs by měla být vlhká a tvárná.
- Dortovou formu v průměru 20 cm vyložte celou pečícím papírem
- Sušenkovou drť nasypte do formy. Pomocí lžíce rovnoměrně směs rozprostřete a vtlačte. Formu dejte chladit do lednice.
- Na náplň cheesecake mají ingredience pokojovou teplotu.
- Do mascarpone zamíchejte cukr a mísu dejte stranou.
- Dýni nakrájejte na kousky a uvařte ve vodě do změknutí. Tyčovým mixérem uvařenou dýni rozmixujte a nechte vychladnout.
- Želatinu nechte ve studené vodě 10 minut nabobtnat.
- Do mascarpone přidejte na špičku nože zrníčka vanilky, koření, dýňové pyré a následně vše vyšlehejte.
- Nabobtnalou želatinu s trochou vody zahřívejte v hrnci do rozpuštění. Odeberte 2 lžíce dýňového krému a vmíchejte želatinu. Nechte trochu vychladnout.
- Želatinu následně vmíchejte do zbývajícího krému.
- Smetanu vyšlehejte v tuhou šlehačku a přimíchejte ji do dýňového krému.
- Dýňovou náplň vlijte do formy z lednice, povrch uhlaďte a vložte formu znovu do lednice na min. 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Na karamel nechte cukr v hrnci se silným dnem rozpustit. Jakmile bude mít karamel jantarovou barvu, přidejte k němu máslo a míchejte. Následně přilijte smetanu a metličkou míchejte dokud nevznikne hladký polotekutý karamel.
- Ztuhlý cheesecake vyjměte z formy a odstraňte pečící papír z boků.
- Cheesecake posypte vlašskými ořechy a polijte karamelem.
- Koláč nakrájejte nožem namočeným v teplé vodě, aby byl řez hladký a podávejte.
Tip
Jestli cheesecake není dostatečně ztuhlý, dejte ho na chvíli do mrazničky. Zpevní se a bude se Vám lépe krájet.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře