Sezóna je v plném proudu. Kromě ovoce na zahradě dozrává i spousta zeleniny, mimo jiné i cuketa. Cukety k přípravě jídla sklízíme malé, občas nám ale nějaká takříkajíc přeroste přes hlavu. A právě ty velké cukety se hodí pro přípravu tohoto koláče. Velmi podobný recept už naší rodinou koluje nějakou dobu, pár vylepšení jsem ale vyčetla v jedné ze svých sladkých kuchařek. Koláč je díky cuketě vláčný a chuťově připomíná trochu perník. K tomuto typu koláčů patří citronová poleva, která koláči přidá na chuti.
Co budu potřebovat
Na těsto
- 350 g cukety
- 2 jablka
- 100 g rozinek
- 3 lžíce rumu
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 450 g polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- půl lžičky soli
- 125 ml slunečnicového oleje
Na polevu
- lžíce citronové šťávy
- lžíce studené vody
- 100 g moučkového cukru
Jak na to
Cuketu očistím (odstraním jadérka a umyji) a na struhadle na jemno nastrouhám. Oloupu jablka a také nastrouhám na jemno a přidám k cuketě. Rozinky zaliji rumem a nechám stranou. Celá vejce dám do mísy s cukrem a šlehám ručním šlehačem do vytvoření pěny.
Troubu si předehřeji na 180 °C.
Mouku, sodu a prášek do pečiva si v míse smíchám a vše přidám do pěny z vajec. Dále přidám cuketu s jablky a rozinky s rumem a vše dobře promíchám. Formu na koláč o průměru 28 cm si vymažu máslem a naplním těstem. Těsto ve formě vyrovnám a dám péct do horkovzdušné trouby na 50 minut. Formu během pečení otáčím, aby koláč byl po všech stranách stejně upečený. Špejlí zkouším, jestli je koláč dostatečně propečený.
Během pečení koláče si připravím citronovou polevu. Aby byla poleva hladká, budu si muset nejdřív moučkový cukr prosít. K prosetému cukru přidám vodu a citronovou šťávu. Vše dobře metličkou rozmíchám, až se vytvoří hladká pomalu stékající poleva.
Polevu dám do cukrářského sáčku s úzkou zdobící špičkou, nebo použiji potravinový sáček, kterému ustřihnu roh. Nebojte, poleva v sáčku neztuhne a nějakou dobu vydrží. Koláč zdobím dle fantazie, ale pozor, až po jeho vychladnutí.
Tip
Do těsta můžete přimíchat nasekané vlašské nebo lískové oříšky.
Žádné komentáře