Tradiční zákusky

Máničky

10.7.2016

Máničky jsou mým nejoblíbenějším zákuskem v cukrárnách. Bohužel v cukrárnách nejsou tak rozšířené jako laskonky, nebo věnečky, navíc v každé z nich se podoba i chuť těchto zákusků mírně liší. A tak mi nezbývalo nic jiného, než si recept vymyslet a upéct máničku podle vlastní chuti. A ne jednu, udělám si jich rovnou devět. Jestli máte rádi sněhové pusinky a šlehačku, tak se nemusíte bát, že by nějaká mánička zůstala.

Co budu potřebovat

Na korpusy
Vejce4 bílky
cukr200 g cukru krupice
kukuřičný škrob2 lžíce kukuřičného škrobu
jablečný ocet1 lžíce jablečného octu
Na krém
smetana250 ml smetany ke šlehání
čokoláda60 g kvalitní čokolády
Na dozdobení
smetana250 ml smetany ke šlehání
ztužovač šlehačkyztužovač šlehačky
čokoládahořkou čokoládu
máslokousek másla

Jak na to
Troubu předehřeji na 150 °C. Dobře oddělené bílky si dám do mísy robota a šlehám na nejvyšší otáčky, dokud nevznikne pevný sníh z bílků. Přisypu cukr a dál nechám robot šlehat dokud ve sněhu přestanu cítit krystalky cukru. Celková doba šlehání je asi 15 minut. Do vyšlehaného sněhu dám kukuřičný škrob a jablečný ocet, zlehka zamíchám. Směsí plním cukrářský sáček se zdobičkou a na plech s pečícím papírem tvaruji korpusy o průměru 6 cm. Dávka směsi mi vyšla na dva pečící plechy tj. 18 korpusů. Plechy dám do trouby a teplotu ztlumím na 100 °C, peču asi hodinu.
Když se mi korpusy pečou připravím si čokoládový krém na jejich spojení. Smetanu ke šlehání naliji do kastrůlku a zahřívám na plotně, když smetana začne bublat odstavím. K horké smetaně přidám nalámanou čokoládu a po chvilce začnu míchat, dokud se čokoláda ve smetaně zcela rozpustí. Čokoládovou směs dám po vychladnutí do lednice. Korpusy se mi zatím upekly, tak je nechám vychladnout.
Čokoládová směs po hodině chladnutí v lednici je připravena ke šlehání. Ručním šlehačem ji šlehám maximálně 2 minuty, jinak se přešlehá. Znovu vrátím na chvíli do lednice, tím se krém zpevní. Čokoládovým krémem naplním zdobící sáček se zdobičkou a nanesu krém na jednotlivé upečené korpusy. Vždy na jeden nanesu krém a druhým korpusem přiklopím. Vznikne mi tak 9 mániček, které si zatím schovám do lednice.
Nyní se dám na zdobení mániček. Čokoládu s kouskem másla rozpustím ve vodní lázni a potřu jím vrch máničky a vrátím ji do lednice. Smetanu ke šlehání se ztužovačem vyšlehám podle návodu, pozor každý ztužovač se přidává ke smetaně v jinou dobu šlehání. Šlehačkou ozdobím vrch máničky a posypu nastrouhanými hoblinkami čokolády, která mi zbyla při výrobě krému. Hotové máničky dám vychladit do lednice.

test ikonyTip

Korpusy si můžete upéct dopředu a nechat je do druhého dne v troubě, nebo je uschovat ve vzduchotěsné nádobě.

Z našeho e-shopu:

velikonocni-formy
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

1 komentář

  • Reply Evule 9.4.2021 at 15:23

    neslo by udelat video na YT jak ste postupovala? me se lip uci nove recepty kdyz to presne vidim.

  • Odpovědět