Koláče Pečivo

Ořechové suky se slaným karamelem

16.1.2023

 

Ráno se občas stavíme v jedné pekárně pro svačinku a já si oblíbila kynuté pečivo – šneka se slaným karamelem. O víkendu mě napadlo, že bych mohla něco podobného upéct. Chuť na kynuté těsto s ořechy byla velká, a tak jsem se pustila do pečení suků. Inspirovala jsem se jiným zapletením, než znám u klasických skořicových šneků a celkový výsledek předčil mé očekávání. Zapletená klubka jsou nejen krásná na pohled, ale i náplň je rozložena do každého kousnutí. Můj oblíbený slaný karamel s vlašskými ořechy je jako náplň naprosto dokonalá a díky karamelu jsou suky také vláčné.   

 

Co budu potřebovat ( na 12 ks)

na těsto:
mouka570 g hladké mouky
voda210 ml vody
vejce2 vejce
máslo100 g másla
cukr100 g krupicového cukru
droždí30 g čerstvého droždí
skořice mletášpetku mleté skořicezobrazit na e-shopu
sůl½ lžičky soli

na náplň:
cukr100 g krupicového cukru
máslo100 g másla 
sůl½ lžičky soli
smetana60 ml smetany ke šlehání 
vlašské ořechy100 g vlašských ořechů

dále: 
vejcevejce na potření

Jak na to

příprava těsta:

  1. Droždí rozmíchám v teplé vodě (ne horké) a přidám lžící mouky a trochu cukru. Nechám vzejít kvásek 15 minut..
  2. Ke kvásku přidám zbývající ingredience a vypracuji vláčné, hebké těsto, které nechám pod utěrkou kynout 1 hodinu. 
  3. Mezitím si připravím náplň.
  4. Vykynuté těsto rozválím na obdélník o tloušťce 0,5-1 cm. 
  5. Celý povrch těsta potřu slaným karamelem a posypu strouhanými ořechy.
  6. Širší plát těsta přehnu do poloviny a vrchní část přehnu přes dolní. Vznikne tak pruh těsta se třemi vrstvy. Válečkem těsto lehce přejedu, aby se vrstvy spojily. 
  7. Plát těsta rozřežu po 3 cm a vzniknou mi tak pruhy 3 cm široké a cca 13 cm dlouhé.
  8. Každý pruh dále rozřežu na 3 části – od horního okraje 1cm nedořežu. Plát klasicky zapletu, otočím, aby byla nedožezaná část blíže a zavinu v klubko. 
  9. Každý takhle zapletený a zavinutý suk přendám na plech a nechám pod utěrkou kynout 1 hodinu. 
  10. Předehřeji troubu na 180 °C. 
  11. Vykynuté suky před pečením potřu rozšlehaným vejcem.
  12. Suky peču cca 13 minut do zlatova. 
  13. Po upečení nechám suky na mřížce vychladnout a podávám.

příprava náplně:

  1. Do rendlíku dám cukr a nechám na mírném plameni zkaramelizovat. Cukr nemíchám, jen stahuji od okrajů. 
  2. Jakmile je cukr rozpuštěný a má jantarovou barvu, přidám k němu máslo a míchám do rozpuštění. 
  3. Když začne karamel pěnit, přidám sůl a naleju opatrně smetanu a dál míchám. Rendlík sundám na chvíli z plotny. 
  4. Karamel mám hladký, polotekutý. Přeliji ho do misky a nechám vychladnout.

Tip

Jak zaplést suky najdete  zde.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Jana 18.1.2023 at 11:18

    Dobrý den Žaneto, taky miluju šneky s karamelem ze stejné pekárny a proto mě váš recept nadchl. O víkendu bych chtěla vyzkoušet, ale moc mi není jasné jak mám suky dotvarovat do toho vašeho krásného tvaru. Nemohla by jste prosím ještě přidat nějaké fotky s tvarováním? Moc děkuju.

    • Reply Žaneta Kleinová 18.1.2023 at 12:05

      Zdravím paní Jano, toho jsem se obávala, že popis stočení nebude úplně pochopitelný. Pokusím se postup zdokumentovat a bude na instagramu, fb. Žaneta

    Odpovědět