Pečivo

Trdelníky

31.1.2022

Přestože trdelník původem pochází z Rumunska, tak se u nás stal také velmi oblíbeným, pro někoho snad dokonce tradičním. Pravděpodobně se začal péct v polovině 19. století, kdy se k jeho pečení využívalo dohořívající dřevěné uhlí, na kterém se předtím peklo maso. Takhle tradičně namotané na dřevěných válcích nad uhlíky pečou trdelníky na jarmarcích a kolem to krásně voní.

Trdelníky mám spojené hlavně s vánoční dobou, kdy mě na vánočním trhu jejich vůně vždy přilákala. Od Vánoc mě provázela myšlenka, jak si upéct trdelníky doma. Jaké těsto? Na co je namotat? Trdelníky jsou podstatně větší než kremrole a kynuté těsto chce opravdu prostor. Navrhla jsem pro můj e-shop maxi trubičky, aby měly mírně konický tvar a daly se postavit na plech v troubě. Takhle se trdelník ze všech stran dozlatova upeče a uprostřed je měkký bez okraje. Na trdelníku mám nejraději různorodost v příchutích. Každý si může upéct ten svůj – skořicový, oříškový, vanilkový nebo kakaový.  

Dovolím si říct, že upéct si doma trdelník je skvělá věc a chuťově vás uspokojí jako ten kupovaný. Navíc víte, že použijete kvalitní suroviny a můžete jich upéct hned několik za výrazně příjemnější částku, než vám nabízí ve stánku.

Co budu potřebovat (na 3 ks trdelníků)

Na těsto: 
mouka380 g hladké pšeničné mouky
mléko150 ml mléka
droždí7 g čerstvého droždí
sůl4 g soli
cukr30 g krupicového cukru
vejce2 vejce
máslo40 g změklého másla

Dále:
máslo50 g rozpuštěného másla na potření
cukr50 g krupicového cukru
skořice mletá3 lžičky mleté skořice
vlašské ořechy50 g mletých vlašských ořechů
cukr20 g krupicového cukru (k vlašským ořechům)

Jak na to

  1. Na kvásek: Do mírně teplého mléka rozdrobím droždí, přidám cukr a lžíci mouky. Rozmíchám a nechám při pokojové teplotě vzejít kvásek, 10-15 minut.
  2. K mouce naleji vzešlý kvásek, přidám vejce, sůl a vypracuji těsto. 
  3. Během vypracovávání těsta přidávám postupně máslo. 
  4. Těsto nechám hníst pomocí kuchyňského robotu- nástavce háku, 15 minut. 
  5. Vypracované těsto nechám v míse kynout 45 minut.
  6. Rozehřeji troubu na 180°C horkovzduch.
  7. Po vykynutí těsto rozdělím na 3 stejné díly.
  8. Každý díl rozválím na pramen dlouhý 1 m ( při rozválení trochu podsypávám vál moukou).
  9. Formu na trdelník zobrazit na e-shopu potřu zlehka olejem a pramen těsta spirálovitě namotávám od užší části trubičky. Konce zahnu pod pramen. 
  10. Těsto potřu rozpuštěným máslem a posypu skořicovým cukrem nebo mletými oříšky s cukrem.
  11. Trdelníky na trubičkách postavím na plech a peču dozlatova 15 minut.
  12. Upečené trdelníky ještě za tepla sundám z trubiček a nechám na mřížce zobrazit na e-shopu vychladnout. 
  13. Nejlepší jsou ještě teplé!

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Jája 27.6.2022 at 14:38

    Není to moc droždí na tak málo mouky?

    • Reply Žaneta Kleinová 1.8.2022 at 14:06

      Zdravím, v receptu je správné množství droždí. Na toto množství mouky je 7g droždí málo, než na běžná kynutá těsta. Opravdu to stačí. Žaneta

    Odpovědět