Přestože trdelník původem pochází z Rumunska, tak se u nás stal také velmi oblíbeným, pro někoho snad dokonce tradičním. Pravděpodobně se začal péct v polovině 19. století, kdy se k jeho pečení využívalo dohořívající dřevěné uhlí, na kterém se předtím peklo maso. Takhle tradičně namotané na dřevěných válcích nad uhlíky pečou trdelníky na jarmarcích a kolem to krásně voní.
Trdelníky mám spojené hlavně s vánoční dobou, kdy mě na vánočním trhu jejich vůně vždy přilákala. Od Vánoc mě provázela myšlenka, jak si upéct trdelníky doma. Jaké těsto? Na co je namotat? Trdelníky jsou podstatně větší než kremrole a kynuté těsto chce opravdu prostor. Navrhla jsem pro můj e-shop maxi trubičky, aby měly mírně konický tvar a daly se postavit na plech v troubě. Takhle se trdelník ze všech stran dozlatova upeče a uprostřed je měkký bez okraje. Na trdelníku mám nejraději různorodost v příchutích. Každý si může upéct ten svůj – skořicový, oříškový, vanilkový nebo kakaový.
Dovolím si říct, že upéct si doma trdelník je skvělá věc a chuťově vás uspokojí jako ten kupovaný. Navíc víte, že použijete kvalitní suroviny a můžete jich upéct hned několik za výrazně příjemnější částku, než vám nabízí ve stánku.
Co budu potřebovat (na 3 ks trdelníků)
Na těsto:
380 g hladké pšeničné mouky
150 ml mléka
7 g čerstvého droždí
4 g soli
30 g krupicového cukru
2 vejce
40 g změklého másla
Dále:
50 g rozpuštěného másla na potření
50 g krupicového cukru
3 lžičky mleté skořice
50 g mletých vlašských ořechů
20 g krupicového cukru (k vlašským ořechům)
Jak na to
- Na kvásek: Do mírně teplého mléka rozdrobím droždí, přidám cukr a lžíci mouky. Rozmíchám a nechám při pokojové teplotě vzejít kvásek, 10-15 minut.
- K mouce naleji vzešlý kvásek, přidám vejce, sůl a vypracuji těsto.
- Během vypracovávání těsta přidávám postupně máslo.
- Těsto nechám hníst pomocí kuchyňského robotu- nástavce háku, 15 minut.
- Vypracované těsto nechám v míse kynout 45 minut.
- Rozehřeji troubu na 180°C horkovzduch.
- Po vykynutí těsto rozdělím na 3 stejné díly.
- Každý díl rozválím na pramen dlouhý 1 m ( při rozválení trochu podsypávám vál moukou).
- Formu na trdelník potřu zlehka olejem a pramen těsta spirálovitě namotávám od užší části trubičky. Konce zahnu pod pramen.
- Těsto potřu rozpuštěným máslem a posypu skořicovým cukrem nebo mletými oříšky s cukrem.
- Trdelníky na trubičkách postavím na plech a peču dozlatova 15 minut.
- Upečené trdelníky ještě za tepla sundám z trubiček a nechám na mřížce vychladnout.
- Nejlepší jsou ještě teplé!
2 Komentáře
Není to moc droždí na tak málo mouky?
Zdravím, v receptu je správné množství droždí. Na toto množství mouky je 7g droždí málo, než na běžná kynutá těsta. Opravdu to stačí. Žaneta