Koláče Pečivo

Velikonoční koblihy s vanilkovým krémem 

2.4.2022

Smažení koblížků máme nejvíce spojené s masopustem, ale proč si je nedopřát i teď v postní době před Velikonocemi. Nadýchané a jemné kynuté těsto s vůní rumu a chutí citronu koblížkům velmi svědčí. Na koblížky nepospíchejte. Kynutí ve všech fázích je důležité pro správnou nadýchanost a světlý proužek po obvodu. Rozříznuté koblížky jsem naplnila lahodným vanilkovým krémem z předem uvařeného pudingu a šlehačky. Dopřejte vanilkovému pudingu dostatek žloutků a vanilkový kaviár. Jen tak budete mít puding plné vanilkové chuti.

  

Co budu potřebovat

na těsto:
mouka500 g hladké mouky
droždí30 g čerstvého droždí
cukr50 g krupicového cukru
mléko250 ml mléka
vejce3 žloutky
máslo50 g změklého másla
rum2 lžíce rumu
sůlšpetku soli
citróntrochu citronové kůry z bio citronu
citrónnebo citronového esenciálního oleje

na vanilkový krém:
mléko450 ml mléka
vejce6 žloutků
cukr100 g moučkového cukru
kukuřičný škrob20 g kukuřičného škrobu
mouka20 g hladké mouky
vanilkový luskvanilkový lusk zobrazit na e-shopu
smetana200 ml smetany ke šlehání 40 %

na dozdobení:
pekanový ořechnasekané pistácie
jahodylyofilizované maliny
cukrmoučkový cukr na posypání

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Mléko mírně ohřeji a do 100 ml rozdrobím droždí, přidám špetku cukru a špetku mouky. Rozmíchám a nechám 15 minut vzejít kvásek. 
  2. Máslo s cukrem vyšlehám, přidám žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka, rum, citronovou kůru, špetku soli a mouku. Pomocí kuchyňského robotu s nástavcem háku 10 minut vypracovávám hladké těsto. 
  3. Vypracované těsto nechám 45 minut kynout.
  4. Vykynuté těsto přenesu na pomoučený vál a odkrajuji z něj 60 g kousky. 
  5. Každý kousek vytvaruji v bochánek, který ještě rozválím, aby byl podlouhlý.
  6. Vytvarované kousky pokládám na obdélníky pečícího papíru, aby se dobře  přenášely ke smažení. 
  7. Bochánky nechám pod utěrkou 30-40 minut kynout. 
  8. Rozehřeji olej na cca 170 °C. 
  9. Vykynuté bochánky přenáším na pečícím papíru a pomocí hnětače zobrazit na e-shopu vkládám do rozehřátého oleje a koblihy smažím z obou stran cca 2 minuty do zlatova. Koblihy musí být dobře nakynuté, aby se při smažení objevil světlý proužek. 
  10. Smažené koblihy přendám na talíř s papírovým ubrouskem a nechám vychladnout.
  11. Vychladlé koblihy z vrchu naříznu, cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplním vanilkovým krémem a plním koblihy. 
  12. Krém ozdobím nasekanými pistáciemi a lyofilizovanými malinami. Nakonec koblihy posypu moučkovým cukrem. 

Příprava krému:

  1. Žloutky a cukr vyšlehám, přidám trochu mléka, zrníčka z ½ vanilkového lusku, škrob, mouku a rozmíchám v hladkou žloutkovou směs.
  2. Zbytek mléka mírně ohřeji, vliji žloutkovou směs a za stálého míchání nechám vařit, dokud směs nezhoustne v puding. 
  3. Uvařený puding nechám v lednici ztuhnout. 
  4. Smetanu vyšlehám v tuhou šlehačku a zlehka ji vmíchám do pudingu. 
  5. Vanilkový krém dám chladit. 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop  
     

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět