Mandarinkový koláč

Dnes vám představím koláč pro milovníky tvarohu – křehké těsto s vrstvou mandarinek schovanou pod vrstvou tvarohové náplně. Mandarinky máme moc rádi a mandarinkový koláč si můžete upéct snadno i v zimním období, kdy je hojně čerstvých mandarinek tak i kompotovaných.

cn1a2118

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 4 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • 60 g moučkového cukru
  • 100 g másla

Na náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g kompotovaných mandarinek
  • 75 ml rumu
  • 100 g meruňkové marmelády
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 50 g másla
  • 2 bílky

kakao na posypání

Jak na to
Všechny ingredience na těsto smíchám v míse a robotem nechám vypracovat v hladké těsto. Z těsta udělám kouli a zabalím do potravinářské folie a dám na jednu hodinu do chladu.
Troubu si předehřeji na 170°C.
Na náplň si připravím kompotované mandarinky a rum. Mandarinky nechám okapat a rum dám vařit. Jak se rum zahřeje přidám do něj mandarinky a 2 minuty nechám odležet.
Otvírací formu na dort o průměru 20 cm, může být i větší, vyložím dno pečícím papírem a boky vymažu máslem.
Těsto si rozválím na kruh o větším průměru než mám formu. Těstem vyložím formu a následně těsto potřu meruňkovou marmeládou. Mandarinky pokladu na dno korpusu.
Tvaroh si smíchám s citrónovou šťávou, cukrem, žloutky a máslem. Bílky vyšlehám v tuhý sníh a přimíchám je do tvarohové směsi. Na mandarinky tvarohovou směs rozprostřu a dám koláč do trouby péct na 45 minut. Koláč můžu přikrýt alobalem ke konci pečení. Tvarohová náplň má tendenci se připalovat.
Vychladlý koláč vyjmu z formy a před podáváním posypu kakaem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *