Letošní podzim je pro mě hlavně ve znamení dýní, kterých se nám na zahradě urodilo mnoho. Často je teď přidávám do slaných i sladkých jídel. Nejvíce mám ráda dýni Hokaido, která se zpracovává i se slupkou a rychle vařením změkne. Posléze tak můžu z uvařené dýně připravit dýňové pyré, které je potřeba i na tento čokoládový koláč. Koláč je nepečený, takže jeho příprava není obtížná a zaručeně se povede i tomu, kdo s pečením nemá mnoho zkušeností.
Koláč se skládá z křehkého sušenkového korpusu a dvou krémů uvnitř. Dýňový krém pod lanýžovou vrstvou krásně koláč rozzáří a umírní extra čokoládový krém, který opravdu až taje v ústech. Koláč je především určen pro velké milovníky čokolády, kteří zbožňují kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaových bobů.
Co budu potřebovat
na sušenkový korpus:
- 170 g máslových sušenek
- 50 g hořké čokolády min. 60 %
- 2 lžíce kakaa
- 50 g změklého másla
na dýňový krém:
- 300 ml mléka
- 3 žloutky
- 15 g kukuřičného škrobu
- 10 g hladké mouky
- ½ vanilkového lusku
- 150 g dýně Hokaido
na lanýžový krém:
- 300 g hořké čokolády min. 60 %
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 40 g domácího medu
- 400 ml smetany ke šlehání 31 %
na dozdobení:
- dýňový krém
- 50 g pistácií
Jak na to
Příprava základny:
- Čokoládu nechám ve vodní lázni rozpustit.
- Všechny další ingredience spolu s rozpuštěnou čokoládou rozmixuji na vláčnou směs připomínající drobenku.
- Dortovou formu průměru 20 cm s vyklápěcím dnem vyložím pečícím papírem a boky formy potřu máslem.
- Sušenkovou směs nasypu do formy a rovnoměrně ji přitlačím ke dnu i do stran, abych docílila 3 cm okraje.
- Formu se sušenkovou základnou dám ztuhnout do lednice.
Příprava dýňového krému:
- Dýni očistím od semínek a nakrájím na kousky, které ve vodě uvařím do změknutí.
- Uvařenou dýni nechám vychladnout a pak rozmixuji na pyré.
- V 50 ml mléka rozšlehám žloutky, škrob a mouku. Zbytek mléka s vanilkou dám vařit.
- Z horkého mléka vyndám vanilku a naleji žloutkovou směs. Směs míchám dokud nevznikne hustý puding.
- Horký puding přikryji potravinovou folii a nechám při pokojové teplotě úplně vychladnout.
- Do vychladlého pudingu zašlehám dýňové pyré a krém naleji na sušenkový korpus a uhladím. Část krému nechám na zdobení. Formu vrátím zpět do lednice.
Příprava lanýžového krému:
- Do hrnce dám 200 ml smetany, med a extrakt. Smetanu nechám vařit a jak se blíží bod varu, stáhnu hrnec z plotny a přidám do smetany nalámanou čokoládu.
- Čokoládu ve smetaně pomalu míchám, až je zcela rozpuštěná. Nechám chvíli vychladnout.
- Zbývající smetanu vyšlehám na polotuhou šlehačku a část rozpuštěné čokolády vmíchám do šlehačky a následně přidám zbývající část čokolády. Čokoládu opatrně do šlehačky promíchám. aby mi vznikl nadýchaný čokoládový krém.
- Krém naleji na dýňový krém ve formě a nechám znovu min. 4 hodiny vychladit, nejlépe však přes noc.
- Když je lanýžový krém ztuhlý, pomocí nože oddělím krém od formy a opatrně odstraním bok formy.
- Do cukrářského sáčku se zdobičkou dám zbylý dýňový krém a koláč ozdobím. Koláč posypu nasekanými pistáciemi.
Z našeho e-shopu:
1 komentář
Skvely recept, vyborny dort. Diky mockrat za nej!