Vláčné těsto, chuť a vůní přopomínající perník s křupavými ořechy a sušenými meruňkami. Při velké úrodě cuket na zahrádce, Vám tento cuketový chlebíček přijde vhod. Cuketa zaručí, že chlebíček bude dlouho vláčný a chutný. Přímo je stvořený ke snídani.
Co budu potřebovat
na těsto:
2 vejce
180 g moučkového cukru
2 lžíce vanilkového extraktu
500 g nastrouhané cukety
150 g másla
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku
špetku soli
200 g celozrnné špaldové mouky
200 g hladké pšeničné mouky
2 lžičky mleté skořice
½ lžičky kardamonu
100 g vlašských ořechů
hrst sušených meruněk
2 lžíce mléka nebo dle potřeby
na polevu:
5 lžic moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Jak na to
- Suroviny mají pokojovou teplotu. Předehřejte troubu na 170 °C.
- Vejce a cukr krátce vyšlehejte pomocí robotu s nástavcem šlehače.
- Rozpusťte máslo a vychladlé přilijte do směsi z cukru a vajec. Dále přidejte vanilkový extrakt.
- Do mouky promíchejte sodu, kypřící prášek, sůl a koření.
- Cuketu nastrouhejte najemno a vmíchejte ji do mokré směsi.
- Suchou směs vmíchejte do mokré směsi, přidejte ořechy a nakrájené najemno meruňky. Jestli je těsto příliš tuhé přilejte pár lžic mléka.
- Formu na chléb velikosti 30 x 11 cm vyložte pečícím papírem a těsto do ní nelejte, povrch těsta zarovnejte.
- Chléb pečte v troubě 45 minut. Jestli je dobře propečený zkontrolujte špejlí.
- Po upečení chléb vyjměte z formy a nechte ho na mřížce ještě vychladnout.
- Na polití chlebu si připravte citronovou polevu. Citronovou šťávu s cukrem šlehejte do krémové konzistence. Podle potřeby přidejte cukr nebo citronovou šťávu.
- Vychladlý chléb polejte připravenou polevou. Po zaschnutí polevy chlebíček nakrájejte a podávejte.
Žádné komentáře