Minulý rok jsme měli na zahradě třešní pramálo. Zato tento rok jich dozrálo tolik, že i přesto, že každý den jich hrsti ujídají děti, jsem zvládla udělat kompoty, marmelády a část třešní půjde do sladkých receptů, o které se s vámi podělím v nejbližších dnech. Na třešně jsem se moc těšila, protože hodně třešňových receptů je i v zámeckém zápisníku. Zaujal mě recept na třešňový černý koláč, který je zajímavý tím, že je v něm mouka nahrazena mletými mandlemi. Koláč má díky tomu marcipánovou chuť, není suchý jako většina bublanin, naopak je hodně vláčný. Třešněmi se nevyplatí šetřit a klidně jich dejte, co koláč snese. Třešně vyrovnávají sladší chuť těsta.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 190 g másla
- 190 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 190 g mletých mandlí
- citronovou kůru
- špetku skořice
- 35 g strouhanky
dále:
- čerstvé třešně
- vanilkový cukr
Jak na to
Troubu si předehřeju na 170 °C.
Změklé máslo s cukrem dám šlehat a postupně přidávám žloutky. Do směsi přisypu mleté mandle, citronovou kůru, skořici a nakonec strouhanku. Vše zamíchám, až se mi vytvoří těsto. Z bílků si ušlehám pevný sníh a krátce ho zamíchám do těsta. Dortovou formu průměru 20 cm si vymažu máslem a vysypu moukou. Těsto přendám do formy a povrch uhladím. Třešně hustě pokladu na povrch těsta a každou třešni trochu zanořím do těsta.
Koláč vložím do předehřáté trouby a peču kolem 45 minut. Koláč nechám vychladnout ve formě a poté formu odejmu. Na závěr koláč posypu vanilkovým cukrem.
2 Komentáře
Ten koláč mi připadá jako ten jablkovy co jsem dnes pekla ale tam je mouka ale je taky hodně stavnaty a mooooc dobry
Milá Jarmilo, ano zdá se podobný. Tento recept je starý -původně se koláč pekl na zámku. Nevím, jestli zrovna šťavnatý, ale byl vevnitř “ mokrý“.