Tyto koláčky jsou pro mě vzpomínkou na dětství a hanácký kraj, kde jsem se narodila a velkou část života prožila. Přesně takové koláčky peče má babička na Hané. Uvnitř každého koláčku je tvarohová náplň s rozinkou a celý koláček je posypán drobenkou. Nejčastěji se koláčky pečou při významných událostech a svátcích, typicky na svatbách. Svatební koláčky jsou malé do 8 cm. Já koláčky dělám také menší. Je to pracnější, ale je jich o to více, tento recept vychází přibližně na 40 ks. K upečení koláčků samozřejmě vůbec nemusíte čekat na speciální příležitost, stačí si je dát jen tak k odpolední kávě, nebo ke snídani.
Co budu potřebovat
Na těsto
250 ml mléka
42 g droždí
125 g másla
1 lžíčka cukru krupice
3 polévkové lžíce moučkového cukru
2 žloutky
lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 vejce na potření
Na náplň
1 tavroh
1 žloutek
3 lžíce vanilkového cukru
rozinky
Na drobenku
4 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce másla
Jak na to
Nejdříve si zadělám kvásek. Mléko si ohřeji, nesmí vařit, a do něj si dám lžičku cukru a rozdrobené droždí. Rozmíchám vidličkou a nechám na teplém místě vzejít. Změklou Heru robotem vyšlehám se žloutky, solí a cukrem do pěny.
Na kuchyňského robota si nasadím násadu hák a do pěny přidám mouku a kvásek. Nechám vypracovat robotem těsto a poté mísu překryji utěrkou. Po 20 minutách kynutí znovu hákem vypracuji těsto a nechám dále pod utěrkou kynout 30 minut. Co mi těsto kyne připravím si tvarohovou náplň. Tvaroh si smíchám s jedním žloutkem, vanilkovým cukrem a přidám rozinky.
Dále si připravím drobenku z cukru, mouky a změklého másla. Tyto přísady prsty spojím a vytvoří se mi sypká směs.
Po vykynutí si těsto dám na vál a lžící vykrajuji z těsta kousky. Z každého kousku si udělám kuličku a poté vytvořím placku, na kterou lžičkou nanesu tvarohovou náplň. Okraje spojím k sobě
a vytvaruji koláček. Spojem položím na pečící plech. Takhle postupuji s každým kouskem těsta. Vytvarované koláčky na plechu potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu drobenkou. Dám péct do předehřáté trouby na 180 °C a peču asi 10 minut do zlatova.
Vychladlé koláčky posypu cukrem a podávám.
Tip
Tvaroh do náplně je lepší použít v kostce, než ve vaničce. Koláčky lze zamrazit, po rozmražení jsou opět výborné.
Žádné komentáře