Jedlé kaštany mají svou specifickou chuť – někdo je miluje a někdo nemusí. Já si jedlé kaštany oblíbila, až v dospělosti. Vždy na vánočních trzích jsme si je s manželem kupovali a po cestě domů se zmrzlýma rukama je loupali. Ale protože jsou kaštany nejchutnější ještě teplé, zahřáli nás i zevnitř.
Jedlé kaštany k zimnímu období patří a vždy se těším, až si je doma v troubě upečeme a vychutnáváme jejich oříškovo-nasládlou chuť. Kaštany se skvěle hodí i do dezertů a moučníků. Můžete si z nich udělat kaštanové pyré, které se dělá z vařených kaštanů a poté se přidává do krémů. V této variantě tartaletek, ale nemusíte zdlouhavě kaštany vařit, ale jednoduše kaštany upečete a pak je rozmixujete s ostatními surovinami na náplň tartaletek.
Jestli máte rádi pečené kaštany, tak určitě vám zachutnají i tato verze tartaletetek s oříškovou chutí a vůní po kardamonu a pomerančích.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 240 g hladké mouky
- 55 g krupicového cukru
- 180 g másla
- ½ lžičky soli
- 1 vejce
- 1 lžičku strouhané pomerančové kůry
na náplň:
- 50-100 g hnědého třtinového cukru
- 1 lžičku kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky kardamonu
- na špičku nože sůl
- 2 menší vejce
- 180 ml kondenzovaného slazeného mléka
- cca 200 g jedlých kaštanů
- 30 ml zakysané smetany
na ozdobení:
- pečené jedlé kaštany
- kousky pomeranče
- hořkou čokoládu
- smetanu ke šlehání 40 %
Jak na to
Připrava těsta:
- Do mísy dám mouku, přidám částečně změklé máslo, cukr, sůl, vejce a nastrouhanou pomerančovou kůru.
- V míse ručně začnu těsto zpracovávat a poté si ho dám na vál, až se všechny ingredience spojí a vytvoří těsto.
- Těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici nejméně 2 hodiny chladit. Nejlépe však přes noc.
- Odleželé těsto na pomoučeném vále rozválím v tenkou placku cca 3 mm.
- Z těsta vykrojím kolečka, aby byly o něco větší v průměru než forma na tartaleteky.
- Kolečka těsta přenesu do forem na tartaletky a zmáčku do tartaletkové formy.
- Formy s těstem dám na pečící plech a na 15 minut do lednice.
- Troubu předehřeji na 190 °C horkovzduch.
Příprava krému:
- Jedlé kaštany naříznu do kříže a položím na pečící plech.
- Do plechu naleji trochu vody a vložím plech s kaštany do rozehřáté trouby.
- Jak se kaštany začnou otvírat- jsou upečené a nechám je na plechu vychladnout.
- Kaštany oloupu a dám je do mixéru. Dva kaštany si nechám na ozdobu tartaletek.
- Ke kaštanům přidám postupně cukr, škrob,kardamon, sůl,vejce, mléko, zakysanou smetanu a vše rozmixuji v hladkou tekutou směs. Doporučuji směs před naplněním ochutnat a podle chuti přidat cukr.
Kompletování:
- Tartaletky plním kaštanovou směsí a vložím je do předehřáté trouby.
- Při pečení se povrch náplně vyboulí a na okrajích trochu zhnědne.
- Po 15-20 minutách pečení, nebo až je střed tartaletek pevný na dotek jsou tartaletky upečené.
- Upečené tartaletky nechám vychladnout ve formách.
- Tartaletky zdobím čokoládou, nasekanými pečenými kaštany a kousky pomeranče.
- Smetanu ke šlehání si vyšlehám v tuhou šlehačku a ozdobím jí tartaletky.
Žádné komentáře