Malé mandlové skořápky s různými barvami a příchutěmi se staly oblíbené snad po celém světě. Možná proto jsem se jim dlouho vyhýbala a byla věrná jiným sněhovým zákuskům. Než přišla moje první kuchařka. Zařadila jsem makronky s malinovým krémem do sezónních receptů. Příprava makronek byla trochu náročnější, protože jsem použila cukrový rozvar. Aby vás náhodou makronky neodradily, tak jsem je teď připravila bez rozvaru. Postup je jednodušší, a když se budete držet doporučení, tak se vám zajisté povedou.
Jak jsem zmínila, mandlové skořápky se můžou různě dochucovat a barvit. Je to taková hra, která vás donutí stále experimentovat. S kořením spekulatius se skořápky rozvoněly, už při pečení. Kořeněné skořápky si skvěle notovaly s krémem ze slaného karamelu. Jestli máte rádi kombinaci slaného a sladkého, tak se pro vás tyto makronky stanou silně návykové!
Co budu potřebovat
Na skořápky:
170 g jemné mandlové mouky
100 g moučkového cukru
120 g bílků (cca 4 vejce)
70 g krupicového cukru
¼ lžičky mořské soli
1 lžičku koření spekulatius
kakao nebo gelové potravinářské barvivo – hnědé
Na náplň:
120 g krupicového cukru
85 g smetany ke šlehání
4 g mořské soli
120 g změklého másla
Jak na to
Příprava skořápek:
- Několik hodin předem nechám stát při pokojové teplotě ingredience na přípravu skořápek.
- Pokud nemám šablonu na makronky, tak si na pečící papír předkreslím kolečka průměru 4 cm, v rozestupu 2 cm od sebe.
- Papír přenesu na pečící plech a následně si připravím těsto.
- Mandlovou mouku s moučkovým cukrem a kořením dám do mixéru a nechám mixovat několik sekund, dokud nebude směs jemná a promíchaná.
- Bílky se solí začnu šlehat na nižší stupeň otáček, jakmile začnou bílky světlat a tvořit sníh, postupně přidávám krupicový cukr. Našlehaný sníh by měl být lesklý a pevný.
- Do sněhu zamíchám kakao nebo trochu hnědého potravinářského barviva.
- Po třech částech zamíchám mandlovou směs do sněhu. Vařečkou tak dlouho těsto míchám, až je směs hladká a z vařečky stéká jako stuha ( těsto z vařečky pomalu stéká do mísy s těstem a po chvilce se spolu spojí).
- Cukrářský sáček s kulatou hladkou zdobičkou naplním těstem a tvořím na plech do vyznačených kruhů kolečka pro budoucí skořápky.
- Plechem několikrát opatrně bouchnu o stůl, aby se těsto zbavilo bublinek, popřípadě na povrchu bublinky zbavím párátkem.
- Připravené skořápky k pečení nechám ještě ¾ hodiny zaschnout.
- Mezitím rozehřeji troubu na 130 °C horkovzduch.
- Po uplynulé době zkontroluji, jestli se povrch těsta nelepí.
- Plech se skořápky vložím do rozehřáté trouby a peču 15 – 18 minut.
- Dobře upečené skořápky se měly jít snadno odlepit od pečícího papíru.
- Skořápky nechám na plechu vychladnout.
Příprava krému:
- Do rendlíku nasypu krupicový cukr a nechám na mírném plameni cukr rozpustit na karamel.
- Jakmile je karamel tekutý zlatavě hnědé barvy, přileji do něj smetanu a míchám. Pozor- směs začne hodně bublat, tak raději odstavím rendlík z plamene.
- Do karamele přidám sůl a míchám na mírném plameni ještě pár sekund, než začne být karamel hustý. Nechám vychladnout na 40 °C.
- Do vychladlého karamelu zašlehám změklé máslo
Kompletování:
- Zdobící sáček s kulatou zdobičkou naplním karamelovým krémem a stříkám na vychladlé skořápky, které k sobě spojuji.
- Makronky skladuji po 3 dny v lednici, před podáváním je nechám hodinu při pokojové teplotě.
Tip
- Mandlovou mouku můžete nahradit i mletými mandlemi. Velmi záleží na jemnosti mletých mandlí.
- Mandlovou mouku s cukrem je dobré ještě přesít.
- Použijte odleželé bílky pokojové teploty.
- Míchejte těsto do té doby než je lesklé, hladké a z vařečky stéká. Tužší těsto bude zanechávat na skořápkách špičku. Naopak velmi tekuté těsto se rozteče, už na plechu, dlouho schne a při pečení popraská.
- Povrch skořápek nechte před pečením pořádně zaschnout, jinak vám nevyskočí pověstná nožka.
- Makronky pečte v dostatečně rozehřáté troubě a nepřepečte.
2 Komentáře
Můžu se zeptat, kolik se z tohoto množství zhruba udělá slepených makronek?
Zdravím, nepamatuji si to přesně, ale z toho množství jsem určitě měla kolem 20 ks makronek.