Kdo by odolal českým kynutým koláčkům, které jsou pěkné i na pohled ? I když z kynutého těsta mám vždy respekt, tyto koláčky se Vám jistě povedou a třeba zavzpomínáte, jak vám babička pekla podobné makové či povidlové koláčky. Náplň můžete zvolit podle sebe, ale za mě nejlepší kombinace mák s povidly dohromady.
Co budu potřebovat
na těsto:
600 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
1 lžící vanilkového cukru
špetku soli
250 ml teplého mléka
50 g rozpuštěného másla
80 g zakysané smetany
60 g čerstvého droždí
2 žloutky
na náplň:
125 g mletého máku
250 ml mléka
60 g moučkového cukru
15 g másla
citronové kůry z ½ citronu
dále:
50 g povidel
½ lžičky škrobu
na drobenku:
120 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g změklého másla
Jak na to
- Mléko zahřejte, aby bylo teplé. Do kastrolu nalejte 50 ml mléka a přidejte droždí, lžící mouky a cukru. Vidličkou rozmíchejte a nechte zpěnit kvásek. Zpěnění trvá cca 15 minut.
- Do mísy nasypte mouku, přidejte zbytek mléka, cukr, rozpuštěné máslo, sůl, zakysanou smetanu, žloutky a kvásek. Pomocí nástavce háku nechte robotem vypracovat 15 minut těsto. Bude hladké a vláčné.
- Těsto nechte kynout pod utěrkou cca 45 minut. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
- Mezitím si připravte náplň. Mletý mák dejte do hrnce s mlékem a vařte 15 minut. Dále přidejte k máku máslo, cukr, citronovou kůru a dál vařte do husté kaše. Nechte vychladnout.
- Nakynuté těsto přeneste na pomoučený vál a rozdělte na kousky po 50 g.
- Z každého kousky vytvarujte placku, na kterou položte lžičku náplně. Náplň zabalte do těsta a dotvarujte koláček. Koláčky pokládejte v dostatečném odstupu na plech s pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Koláčky na plechu potřete rozšlehaným vejcem, nůžkami ze stran těsto nastřihněte a doprostřed dejte trochu povidel.
- Ingredience na drobenku ručně smíchejte a posypte koláčky.
- Pečte cca 10-12 minut. Po upečení koláčky nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.
Žádné komentáře