Do prvních lívanců jsem se pustila před nedávnem. Vyzkoušela jsem lívance s droždím podle receptu z knihy Moučníky a sladkosti a byly moc dobré. Po rozkvašení kvásku na chléb jsem přemýšlela, co se zbytkem rozkvasu, na co bych ho mohla použít. Tak jsem droždí vyměnila za kvásek a povedly se kváskové lívance s povidly, které se na ně skvěle hodí. Kdo peče kváskový chléb tak často jako já, ten mi dá za pravdu, že kvásek má vždy po ruce a občas má navíc rozkvas. Pokud kvásek nevlastníte můžete si ho právě teď založit a zkusit tyto kváskové lívance. Jsou krásně nadýchané, vláčné a jemné.
Lívance jsou skvělou volbou ke snídani, nebo jako dezert po obědě. U nás milujeme palačinky, ale někdy to chce změnu.
Co budu potřebovat
Na rozkvas
- lžíci kvásku
- 100 g žitné mouky
- 100 ml vody
Na těsto
- 250 g žitného rozkvasu
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g pískového cukru
- trochu nastrouhané citronové kůry
- špetku soli
- 500 ml mléka
- 60 g másla
- 1 vejce
máslo na smažení
hrušková povidla na potření
Jak na to
Nejdříve si den předem udělám rozkvas. To znamená, že lžící aktivního kvásku si smíchám s žitnou moukou a vodou. Vše rozmíchám a dám do větší sklenice, kterou nechám na lince při pokojové teplotě přes noc. Rozkvas by měl pracovat nejméně 12 hod. Pokud přidám více vody, bude řidší a stačí méně hodin. Rozkvas dvakrát tolik zvětší objem a budou uvnitř bublinky.
Obě mouky smíchám v míse, přidám citronovou kůru, špetku soli, cukr a rozkvas. Nezapomenu si lžící rozkvasu odebrat, abych mohla příště kvásek použít v jiném receptu.
V robotu začnu mouku s rozkvasem míchat na mírný stupeň a přilévám vlažné mléko, vejce a rozpuštěné máslo.
Jakmile se všechny ingredience spojí a vytvoří se řídké těsto jako na palačinky, dám mísu na teplé místo a nechám kynout asi 2 hodiny. Jak se v těstě začnou objevovat bublinky, rozpustím si máslo a rozehřátou pánev potřu máslem.
Asi půl naběračky těsta dám na pánev tak, aby mi vznikla kulatá placka. Z každé strany lívanec smažím asi 2-3 minuty. Lívance dávám po usmažení na sebe, aby zůstaly teplé.
Lívance potírám hruškovými nebo švestkovými povidly. Podávám teplé.
Tip – založení kvásku
První den si nachystám sklenici o objemu minimálně půl litru a lžíci. Do sklenice nasypu 100 g žitné mouky a přidám 100 ml vlažné vody. Zamíchám, až se mi vytvoří husté těsto. Sklenici přikryji potravinářskou folii nebo sáčkem a dám na kuchyňskou linku.
Druhý den těstíčko zamíchám a přidám k němu 100 g žitné mouky a 100 ml vlažné vody a opět přikryji a nechám v pokojové teplotě do druhého dne.
Třetí den s žitnou moukou a vodou opakuji to samé. Jen kdyby se vytvořilo hodně těsta (začínajícího kvásku) část odeberu a zbytek ve sklenici doplním o mouku a vodu.
Čtvrtý až pátý den, už může být kvásek velmi aktivní a dá se použít do základního těsta. Poznám to tak, že je hustý, plný bublinek.
Dále kvásek uchovávám ve sklenici s položeným víčkem a v lednici.
Když budu chtít použít kvásek v receptu, nejdříve si musím udělat rozkvas, aby kvásek nabyl a stal se aktivnějším.
Nezapomenu si nechat lžíci rozkvasu na příště!
Když kvásek uchovavaný v lednici začne řídnout a je cítit po acetonu-je čas ho „nakrmit“ přidat 1-2 lžíce žitné mouky a trochu vody.
3 Komentáře
Perfektní recept, jak zužitkovat kvásek! Dnes jsem lívance pekla a jsou výtečné 🙂 Postupovala jsem dle vašeho návodu, který je jasný a srozumitelný. Polohrubou mouku jsem nahradila špaldovou celozrnnou a funguje to skvěle! Moc děkuji za recept, určitě jsem nedělala naposled! Monika
Jsem ráda, že jste s receptem spokojena a lívance chutnaly. Pěkný den 🙂
Dobrý den, postupovala jsem podle receptu, vyvedly se. Pro ostatní: Dala jsem ale příliš citronové kúry, stačí opravdu jen symbolicky.