Vánoční svátky jsou za námi a mnozí z nás jak se říká ”nemůžou cukroví ani cítit”. Silvestr se blíží, proto jsem připravila recept na slané preclíky, které se skvěle hodí k novoročnímu přípitku. Můžete si upéct plnou mísu těchto preclíků a posypat je dle libosti třeba sýrem nebo kmínem. Já jsem preclíky posypala mořskou solí a mákem podle původního receptu.
Dříve se preclíky pekly hlavně o katolických slavnostech a postních dnech a věšely se ve světnicích, aby ochránily obyvatele a byla hojná úroda. Preclík se zaplétá do tzv. kruhu s křížem a má symbolizovat zkřížené ruce při modlitbě.
Nejčastěji se asi dělají tzv. louhové preclíky, které se namáčejí do vody s hydroxidem sodným. Tyto preclíky se vaří jen ve vodě, ne každý si ale asi troufne na chemický experiment. Povrch preclíků z tohoto receptu nebude tak hladký a lesklý, ale na chuti to nic nemění, jsou výborné.
Co budu potřebovat ( na cca 16 ks)
na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 200 ml mléka
- 60 g másla
- 2 vejce
- špetka soli
- citronovou kůru
na posypání:
- mák
- mořskou hrubou sůl
Jak na to
Do mísy odvážím mouku, přisypu sůl a nastrouhanou lžičku citronové kůry.
V 50 ml teplejšího mléka rozkvedlám droždí, až se úplně rozpustí. Do zbytku mléka přidám rozpuštěné máslo, žloutky a vše rozmíchám. Tuto směs naliji do mísy s moukou a přidám ještě rozpuštěné droždí.
Robotem vypracuji tuhé těsto, které se odděluje od stěn mísy a nelepí se. Těsto nechám kynout asi hodinu. Po vykynutí přesunu těsto na vál a rozkrájím na kousky po 50 g.
Z tohoto množství mi vzniknou střední preclíky 10 x 10 cm.
Každý kousek rukou vyválím na 1 cm tlustého hada, kterého zamotám do tvaru preclíku. Vytvarované preclíky nechám na vále ještě trochu nakynout.
Troubu předehřeji na 200 °C a nachystám si plech s pečícím papírem.
Když mi preclíky kynou, vodu v hrnci přivedu k varu a nakynuté preclíky vložím do vařící vody.
Preclíky vařím asi minutu, jen co se těsto nafoukne a ihned přendám pomocí naběračky na plech s pečícím papírem.
Preclíky posypu solí,mákem a plech vložím do rozehřáté trouby. Jak jsou preclíky tmavě zlatavé barvy a na pohnat tvrdší, plech vyndám a nechám preclíky vychladnout.
Výhoda preclíků je, že vydrží i několik dní po upečení stále dobré.
Tip
Preclíky se nesmí ve vodě vařit moc dlouho, jinak se převaří a těsto bude nedopečené i po upečení.
Žádné komentáře