Dorty Recepty

Cheesecake s brownies a fíky 

21.9.2023

Představuji vám dokonalé spojení hříšně čokoládového brownies, lehce citronového krémového cheesecake s osvěžující citronovou polevou. Tento celý cheesecake je korunován plátky čerstvých fíků, které dodávají šťavnatost a zvýrazňují sladkou chuť.

Nejdříve se pustíme do přípravy čokoládového brownies, kde použijeme kvalitní čokoládu a množství hořkosti si můžete přizpůsobit svým preferencím. Při celém procesu je důležité mít suroviny o stejné teplotě a míchat je pouze do spojení. Sýrová vrstva na upečeném brownies se bude péct ve vodní lázni, což zajišťuje rovnoměrnou teplotu pečení a zabrání prasknutí sýrové vrstvy. Krémová konzistence lehce nakyslého cheesecake v kombinaci s čokoládou je velmi osvěžující.

A teď ten závěrečný dotek krásy – plátky čerstvých fíků, které cheesecake ozdobí. Tato tečka nejen esteticky zdobí dezert, ale také dodává bohatou sladkost a šťavnatou chuť.

Pojďme se pustit do přípravy tohoto úžasného cheesecake a nechte se unést jeho lahodnými chutěmi!

 

Co budu potřebovat

na brownies:
máslo120 g másla
čokoláda200 g hořké čokolády min. 40%
vejce2 vejce 
cukr120 g moučkového cukru
mouka60 g hladké mouky
kypřící prášek½ lžičky prášku do pečiva 

na cheesecake krém:
mascarpone500 g marcarpone 
smetana250 ml smetany ke šlehání 40%
vejce3 vejce 
kukuřičný škrob2 lžíce škrobu
cukr100 g moučkového cukru
citrónšťáva z 1 citronu
citróncitronová kůra z bio citronu

na citronovou polevu:
máslo50 g másla 
cukr50 g moučkového cukru
vejce1 vejce 
citróncitronová šťáva z ½ citronu

dále: čerstvé fíky 5 ks

Jak na to

příprava brownies:

  1. Všechny suroviny mají pokojovou teplotu. 
  2. Předehřeji troubu na 160 °C.
  3. Máslo nechám v rendlíku rozpustit a přidám do něj nalámanou čokoládu. 
  4. Pár minut nechám čokoládu v másle rozpustit, a poté promíchám v hladkou čokoládovou směs. 
  5. vejce krátce vyšlehám, přidám cukr, vychladlou čokoládovou směs a krátce promíchám do spojení. 
  6. Mouku smíchám s kypřícím práškem a zamíchám do směsi. 
  7. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložím pečícím papírem.
  8. Čokoládovou směs naleji do formy a nechám péct cca 20 minut. Po upečení na špejli nezůstává těsto. 
  9. Korpus nechám vychladnout, troubu nastavím na 180 °C bez horkovzduchu.

příprava cheesecake krému:

  1. Všechny suroviny mají pokojovou teplotu. 
  2. Do mísy robotu dám mascarpone, smetanu a třecí metlou krátce vymíchám.
  3. Přidám vejce, ostatní suroviny a opět krátce vymíchám. 
  4. Formu s korpusem obalím alobalem, aby se k formě nedostala voda. 
  5. Formu přendám na plech a podliji horkou vodou. Cheesecake se bude péct ve vodní lázni.
  6. Směs naleji na korpus a dám péct do rozehřáté trouby.
  7. Peču 10-15 minut na 180 °C a dále 50 minut na 150 °C. 
  8. Správně upečený cheesecake je na povrchu světlý a s konzistencí pudinku, který není ztuhlý. Cheesecake nechám 15 minut v pootevřené troubě, aby postupně vychladl. 
  9. Vychladlý cheesecake přendám do lednice a nechám chladit několik hodin (nejlépe přes noc) aby ztuhl. 

příprava polevy:

  1. Máslo rozpustím a nechám chvíli vychladnout. 
  2. Přidám ostatní suroviny a rozmíchám na hladký krém. 
  3. Nad parou krém míchám do zhoustnutí. 
  4. Připravenou citronovou polevu přendám do sklenice a dám chladit. 
  5. Citronovou polevou potřu cheesecake, fíky nakrájím na tenké plátky a pokládám je přes sebe na cheesecake. 
  6. Cheesecake skladuji v lednici a spotřebuji do 3 dnů. 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět