Představuji vám dokonalé spojení hříšně čokoládového brownies, lehce citronového krémového cheesecake s osvěžující citronovou polevou. Tento celý cheesecake je korunován plátky čerstvých fíků, které dodávají šťavnatost a zvýrazňují sladkou chuť.
Nejdříve se pustíme do přípravy čokoládového brownies, kde použijeme kvalitní čokoládu a množství hořkosti si můžete přizpůsobit svým preferencím. Při celém procesu je důležité mít suroviny o stejné teplotě a míchat je pouze do spojení. Sýrová vrstva na upečeném brownies se bude péct ve vodní lázni, což zajišťuje rovnoměrnou teplotu pečení a zabrání prasknutí sýrové vrstvy. Krémová konzistence lehce nakyslého cheesecake v kombinaci s čokoládou je velmi osvěžující.
A teď ten závěrečný dotek krásy – plátky čerstvých fíků, které cheesecake ozdobí. Tato tečka nejen esteticky zdobí dezert, ale také dodává bohatou sladkost a šťavnatou chuť.
Pojďme se pustit do přípravy tohoto úžasného cheesecake a nechte se unést jeho lahodnými chutěmi!
Co budu potřebovat
na brownies:
120 g másla
200 g hořké čokolády min. 40%
2 vejce
120 g moučkového cukru
60 g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
na cheesecake krém:
500 g marcarpone
250 ml smetany ke šlehání 40%
3 vejce
2 lžíce škrobu
100 g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
citronová kůra z bio citronu
na citronovou polevu:
50 g másla
50 g moučkového cukru
1 vejce
citronová šťáva z ½ citronu
dále: čerstvé fíky 5 ks
Jak na to
příprava brownies:
- Všechny suroviny mají pokojovou teplotu.
- Předehřeji troubu na 160 °C.
- Máslo nechám v rendlíku rozpustit a přidám do něj nalámanou čokoládu.
- Pár minut nechám čokoládu v másle rozpustit, a poté promíchám v hladkou čokoládovou směs.
- vejce krátce vyšlehám, přidám cukr, vychladlou čokoládovou směs a krátce promíchám do spojení.
- Mouku smíchám s kypřícím práškem a zamíchám do směsi.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vyložím pečícím papírem.
- Čokoládovou směs naleji do formy a nechám péct cca 20 minut. Po upečení na špejli nezůstává těsto.
- Korpus nechám vychladnout, troubu nastavím na 180 °C bez horkovzduchu.
příprava cheesecake krému:
- Všechny suroviny mají pokojovou teplotu.
- Do mísy robotu dám mascarpone, smetanu a třecí metlou krátce vymíchám.
- Přidám vejce, ostatní suroviny a opět krátce vymíchám.
- Formu s korpusem obalím alobalem, aby se k formě nedostala voda.
- Formu přendám na plech a podliji horkou vodou. Cheesecake se bude péct ve vodní lázni.
- Směs naleji na korpus a dám péct do rozehřáté trouby.
- Peču 10-15 minut na 180 °C a dále 50 minut na 150 °C.
- Správně upečený cheesecake je na povrchu světlý a s konzistencí pudinku, který není ztuhlý. Cheesecake nechám 15 minut v pootevřené troubě, aby postupně vychladl.
- Vychladlý cheesecake přendám do lednice a nechám chladit několik hodin (nejlépe přes noc) aby ztuhl.
příprava polevy:
- Máslo rozpustím a nechám chvíli vychladnout.
- Přidám ostatní suroviny a rozmíchám na hladký krém.
- Nad parou krém míchám do zhoustnutí.
- Připravenou citronovou polevu přendám do sklenice a dám chladit.
- Citronovou polevou potřu cheesecake, fíky nakrájím na tenké plátky a pokládám je přes sebe na cheesecake.
- Cheesecake skladuji v lednici a spotřebuji do 3 dnů.
Žádné komentáře