Tento dort vznikl tak, že jsem dostala chuť na něco hodně čokoládového, a jelikož jsem již delší dobu chtěla zkusit šlehanou ganache, byla ruka v rukávě. Ganache je krém, nebo poleva, pouze ze dvou ingrediencí. Těmi jsou kvalitní čokoláda a smetana na šlehání. Podle poměru čokolády a smetany vznikne krém, nebo poleva. V tomto receptu jsem chtěla šlehanou ganache, poměr tedy byl více smetany a méně čokolády, přesněji 2:1. Aby dort byl netradiční, ne jen piškotový korpus, rozhodla jsem se použít recept na třený koláč. Dort je vlastně třené kakaové těsto se šlehanou ganache a sezónním ovocem.
Co budu potřebovat
Na korpus
250 g másla
200 g cukru
4 vejce
400 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
4 lžíce mléka
50 g kakaa
Na Ganache
Kvalitní hořkou čokoládu, nejméně 70% kakaa
300 ml smetany na šlehání
Na dozdobení
Čerstvou, nebo mraženou zahradní směs ovoce
Jak na to
Rozpuštěné máslo vyšlehám s cukrem do pěny. Přidám celá vejce a stále šlehám. Troubu si předehřeji na 170 °C. Mouku smíchám s kypřícím práškem do pečiva a přidám po částech k vyšlehané směsi. Na závěr do těsta přidám mléko a kakao. Směs dobře vymíchám, aby se vše dobře spojilo. Dortovou formu si vymažu máslem a vysypu hrubou moukou, směs naliji do formy. Vrch těsta zarovnám a dám do trouby péct 45 minut. Při tom si připravím šlehanou ganache. Do kastrůlku dám smetanu na šlehání a přivedu ji k varu. Jak začne smetana probublávat, stáhnu ji z plotny a přidám do horké smetany nalámanou čokoládu. Dávám jen kvalitní, nejlépe hořkou čokoládu. Na chuti ganache se hodně podepíše. Vychladlou směs dám do lednice alespoň na půl hodiny. Když je směs studená, šlehám ji na nejvyšší otáčky maximálně 2 minuty. Když budu šlehat déle, krém se přešlehá a srazí se, což je samozřejmě špatně. Vyšlehané ganache dám znovu do lednice ztuhnout.
Mezitím se mi dopekl korpus, který nechám vychladnout. Vychladlý korpus rozříznu podélně a pomažu ganache. Přiklopím vrchní část korpusu a celý dort potřu ganache. Nejdříve nanesu krém na bok dortu, poté na horní patro. Uhladím cukrářskou stěrkou, nebo nožem. Celý dort dám vychladit do lednice. Po vychlazení ganache stuhne a trochu zesvětlá, ale není uplně tvrdá.
Vrch dortu ozdobím například rybízem, malinami nebo ostružinami. Kyselost ovoce dodá celému dortu tu správnou chuť.
Tip
Ganache musí být před šleháním dobře vychlazená, jinak se nevyšlehá. Když jsem ji šlehala víc jak 2 minuty, tak byla přešlehaná a srazila se. Sražení ganache se dá napravit tak, že ji znovu zahřeji a celý postup opakuji znovu.
Žádné komentáře