Dorty Netradiční zákusky

Dortíky s pečenou rebarborou

8.5.2021

Už minulý víkend měla rebarbora na naší zahradě krásné velké řapíky. Na její první zpracování se vždy tak těším. Je to naše první zelenina, která nám na zahradě roste a já z ní můžu upéct něco sladkého. Rebarbory největší výhoda je, že když jsou řapíky mladé, tak se nemusí loupat a zůstane zachována její načervenalá barva. Při pečení to jistě oceníte, protože více lahodí oku.

Korpus dortíků jsem připravila z jemného piškotového těsta, kterému moc svědčí vanilkový pudink. Piškotový korpus s pudinkem je po odležení měkký a vláčný. Sladko-kyselá chuť pečené rebarbory na vanilkovém pudinku vás příjemně překvapí.  

Co budu potřebovat (na 6 dortíků)

Na piškotové těsto:
vejce4 vejce
voda4 lžíce teplé vody 
cukr180 g moučkového cukru
vanilkový cukr1 lžíce vanilkového cukru
mouka150 g hladké pšeničné mouky
kukuřičný škrob50 g kukuřičného škrobu
kypřící prášek1 lžičku kypřícího prášku 

Na puding:
mléko600 ml mléka 
Vejce6 vaječných žloutků
cukr100 g moučkového cukru
mouka40 g hladké mouky
kukuřičný škrob40 g kukuřičného škrobu
vanilkový luskvanilkový luskzobrazit na e-shopu
máslo30 g másla

Na pečenou rebarboru:
rebarbora250 g rebarbory 
třtinový cukr30 g třtinového cukru
pomerančový džus30 ml pomerančového džusu

Na ozdobení:
sněhové pusinkysněhové pusinky

Jak na to

Příprava korpusu:

  1. Předehřeji troubu na 180 °C.
  2. Formu na malé koláčové korpusy vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
  3. Z vajec oddělím bílky od žloutků a žloutky dám do mísy robotu.
  4. Žloutky s vodou šlehám do pěny, přidám cukr a znovu šlehám do světlého nadýchaného krému.
  5. Zbylé bílky vyšlehám v tuhý sních, který postupně s moukou a kypřícím práškem zamíchávám do žloutkové pěny.
  6. Formu naplním těstem do 3/4 a dám péct do předehřáté trouby na cca 20 minut.
  7. Upečené korpusy nechám ve formě vychladnout, a pak teprve z formy opatrně vyklopím a podél rozříznu.
  8. V troubě nechám péct rebarboru.

Příprava pudinku:

  1. ¾ mléka naleji do hrnce přidám semínka vanilky. Zbytek mléka odleju do misky.
  2. Mléko v hrnci dám vařit. 
  3. Do zbylého mléka přidám žloutky, cukr, mouku, škrob a vše v mléce rozmíchám.
  4. Směs vliji do teplého mléka a míchám dokud se neuvaří hustý puding.
  5. Ještě do teplého pudingu zamíchám máslo a puding nechám úplně vychladnout. 

Příprava rebarbory:

  1. Mladou rebarboru neloupu, jen nakrájím na špalíky.
  2. Nakrájenou rebarboru dám do zapékací mísy, posypu cukrem a přidám džus.
  3. Rebarboru peču asi 15 min. do změknutí (neměla by se úplně rozpadat).
  4. Nechám úplně vychladnout.

Kompletování:

  1. Cukrářský sáček se zdobičkou naplním pudinkem a stříkám na spodní díl korpusu, přiklopím horním dílem korpusu a opět nanesu puding.
  2. Upečenou rebarboru nechám okapat a položím ji na vrstvu pudingu každého dortíku.
  3. Dortíky nakonec ozdobím cukrovými pusinkami. 

Z našeho e-shopu:

velikonocni-formy
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět