Už minulý víkend měla rebarbora na naší zahradě krásné velké řapíky. Na její první zpracování se vždy tak těším. Je to naše první zelenina, která nám na zahradě roste a já z ní můžu upéct něco sladkého. Rebarbory největší výhoda je, že když jsou řapíky mladé, tak se nemusí loupat a zůstane zachována její načervenalá barva. Při pečení to jistě oceníte, protože více lahodí oku.
Korpus dortíků jsem připravila z jemného piškotového těsta, kterému moc svědčí vanilkový pudink. Piškotový korpus s pudinkem je po odležení měkký a vláčný. Sladko-kyselá chuť pečené rebarbory na vanilkovém pudinku vás příjemně překvapí.
Co budu potřebovat (na 6 dortíků)
Na piškotové těsto:
4 vejce
4 lžíce teplé vody
180 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
150 g hladké pšeničné mouky
50 g kukuřičného škrobu
1 lžičku kypřícího prášku
Na puding:
600 ml mléka
6 vaječných žloutků
100 g moučkového cukru
40 g hladké mouky
40 g kukuřičného škrobu
vanilkový lusk
30 g másla
Na pečenou rebarboru:
250 g rebarbory
30 g třtinového cukru
30 ml pomerančového džusu
Na ozdobení:
sněhové pusinky
Jak na to
Příprava korpusu:
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Formu na malé koláčové korpusy vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
- Z vajec oddělím bílky od žloutků a žloutky dám do mísy robotu.
- Žloutky s vodou šlehám do pěny, přidám cukr a znovu šlehám do světlého nadýchaného krému.
- Zbylé bílky vyšlehám v tuhý sních, který postupně s moukou a kypřícím práškem zamíchávám do žloutkové pěny.
- Formu naplním těstem do 3/4 a dám péct do předehřáté trouby na cca 20 minut.
- Upečené korpusy nechám ve formě vychladnout, a pak teprve z formy opatrně vyklopím a podél rozříznu.
- V troubě nechám péct rebarboru.
Příprava pudinku:
- ¾ mléka naleji do hrnce přidám semínka vanilky. Zbytek mléka odleju do misky.
- Mléko v hrnci dám vařit.
- Do zbylého mléka přidám žloutky, cukr, mouku, škrob a vše v mléce rozmíchám.
- Směs vliji do teplého mléka a míchám dokud se neuvaří hustý puding.
- Ještě do teplého pudingu zamíchám máslo a puding nechám úplně vychladnout.
Příprava rebarbory:
- Mladou rebarboru neloupu, jen nakrájím na špalíky.
- Nakrájenou rebarboru dám do zapékací mísy, posypu cukrem a přidám džus.
- Rebarboru peču asi 15 min. do změknutí (neměla by se úplně rozpadat).
- Nechám úplně vychladnout.
Kompletování:
- Cukrářský sáček se zdobičkou naplním pudinkem a stříkám na spodní díl korpusu, přiklopím horním dílem korpusu a opět nanesu puding.
- Upečenou rebarboru nechám okapat a položím ji na vrstvu pudingu každého dortíku.
- Dortíky nakonec ozdobím cukrovými pusinkami.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře