Na konci dubna nám na zahrádce krásně zesílely rebarbory a nastal čas je využít k očekávanému pečení. Rebarbora patří k první zelenině, kterou můžeme použít místo ovoce a její chuť nám dobře nahradí jahody. Ještě po celý červen uplatníte rebarboru v kuchyni, později už není zdraví prospěšná a raději dejte přednost jinému ovoci.
Pěnovým dortům jsem přišla na chuť při přípravě kuchařky a úplně mě nadchla jemná konzistence ovocné pěny, která leží na hutnějším korpusu. Jako kombinaci k rebarborové pěně jsem zvolila čokoládový korpus, který barevně s narůžovělou rebarborovou pěnou ladí. Rebarborová pěna s tvarohem čokoládovému korpusu dává lehkost a vyváženou sladko-kyselou chuť.
S poslední vrstvou rebarborového želé je dort zajímavější, struktura rebarbory je v ní částečně vidět a díky menšímu podílu želatiny vytvoří na dortu lesklou rebarborovou omáčku.
Co budu potřebovat
na korpus:
100 g másla
100 g hořké čokolády min. 60 %
1 lžíci kakaa
2 vejce
140 g moučkového cukru
50 g hladké mouky
¼ lžičky prášku do pečiva
na rebarborovou pěnu:
300 g rebarbory
citronu
80 g krupicového cukru
2 lžičky želatiny v prášku
2 lžíce studené vody
150 g smetany ke šlehání
250 g měkkého tvarohu ve folii
na rebarborové želé:
200 g rebarbory
1 lžička želatiny v prášku
3 lžíce krupicového cukru
½ citronu
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžíce vody
dále:
čokoládové lupínky
jedlé květy
Jak na to
Příprava korpusu:
- Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
- Dortovou formu průměru 20 cm vyložím pečícím papírem ( i po okrajích).
- Máslo rozpustím, přidám do něj nalámanou čokoládu a kakao. Vše dobře rozmíchám na tekutou čokoládu a nechám trochu vychladnout.
- Vejce pokojové teploty vyšlehám s cukrem do pěny.
- Postupně za stálého a pomalého šlehání vliji do pěny rozpuštěnou čokoládu a nechám vše promíchat.
- Do mouky přimíchám prášek do pečiva a opatrně mouku do čokoládové směsi zamíchám.
- Těsto vliji do připravené dortové formy a dám péct do předehřáté trouby na cca 20 minut. Jestli je korpus dostatečně propečený vyzkouším špejlí.
- Upečený korpus nechám ve formě vychladnout.
Příprava pěny:
- Do menší mističky nasypu želatinu a rozmíchám ji ve trošce studené vody. Nechám ji nabobtnat 10 minut.
- Mladou rebarboru nemusím očisťovat, jen ji pokrájím na 1 cm špalíčky.
- Pokrájenou rebarboru dám do hrnce, přisypu k ní cukr a přidám citronovou šťávu.
- Rebarboru zahřívám do úplného změknutí, během vaření přileji trochu vody.
- Změklou rebarboru rozmixuji na hladké pyré a nechám vychladnout.
- Do vychladlého pyré zašlehám postupně tvaroh, aby se krém díky rozdílným teplotám nesrazil.
- Smetanu ke šlehání vyšlehám na polotuhou šlehačku.
- Nabobnalou želatinu mírně zahřeji do úplného rozpuštění a hned ji přidám do rebarborového krému.
- Šlehačku opatrně zamíchám také do krému a směs naliji na vychladlý korpus stále ve formě.
- Dortovou formu s korpusem a krémem dám chladit do lednice.
- Pokud potřebuji přípravu tuhnutí urychlit, vložím formu na 10 minut do mrazáku, povrch dortu bude rychleji připraven na další vrstvu.
Příprava želé:
- Želatinu s lžící vody nechám nabobtnat 10 minut.
- Rebarboru opět nakrájím na špalíčky a dám ji do hrnce s cukrem, citronovou šťávou a zahřívám do změknutí.
- K měkké rebarboře přidám škrob rozmíchaný v troše vody a hrnec odstavím z plotny.
- Nakonec přidám želatinu a rozmíchám ji v horké rebarboře.
- Rebarborovou směs nechám vychladnout, a poté ji naleju na rebarborovou pěnu a dál nechám formu chladit v lednici.
Dokončení:
- Dort ve formě chladím v lednici min 4 hodiny.
- Před servírováním opatrně ráfek dortu sundám i po okraji pečící papír.
- Okraj dortu ozdobím čokoládovými lupínkami a květy.
Žádné komentáře