Kynuté dýňové lívance s dýňovým kořením jsou ideální podzimní dobrotou, která zahřeje nejen svou vůní, ale i chutí. Díky jemné struktuře těsta, které se krásně nafoukne a sladkému nádechu dýňového koření, jsou tyto lívance skvělou volbou pro víkendové snídaně. Dýně dodává lívancům nejen krásně oranžovou barvu, ale také jemnou chuť a vláčnost, zatímco směs skořice, muškátového oříšku,nového koření, zázvoru a hřebíčku jim dodává charakteristickou podzimní vůni. Připravte si tyto lívance, doplňte je oblíbenou marmeládou nebo povidlím a vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí!
Co budu potřebovat
300 g mouky (½ polohrubé a ½ hladké)
40 g moučkového cukru
špetka soli
500 ml mléka
15 g čerstvých kvasnic/ droždí
50 g másla
1 vejce
½ lžičky dýňového koření
3 lžíce dýňového pyré
Jak na to
- Do mísy nasypu mouky a do důlku z mouky naleji část vlažného mléka. Do mléka rozdobím droždí, přidám lžičku cukru a rozmíchám. Nechám vzejít 15 minut kvásek.
- K vzejítému kvásku přidám sůl, vejce, zbytek mléka a cukru, rozpuštěné máslo a dýňové pyré s kořením. Vymíchám v hladké těsto a nechám 45 minut kynout.
- Nakynuté těsto liji do lívanečníku vymazaného máslem a smažím pár minut z každé strany do zlatova.
- Hotové lívance potřu ostružinovou marmeládou a podávám.
Příprava dýňového pyré
- Dýni Hokaido rozkrojím, vydlabu a nakrájím na menší kousky, které dám do pekáčku.
- Pokapu olivovým olejem a peču v troubě na 180 °C cca 20 minut.
- Vychladlou upečenou dýni rozmixuji na pyré.
- Zbývající pyré dám do uzavřené nádoby a skladuji v lednici, kde vydrží až 5 dnů.
Žádné komentáře