Pečivo

Focaccia

11.4.2024

Focaccia je klasický italský chléb, který se vyznačuje křupavou kůrkou a měkkým, vláčným těstem. Jeho původ sahá až do starověkého Říma, kde byla považována za pokrm chudých. Dnes je focaccia oblíbená po celém světě a nabízí se v mnoha variantách.

Moje oblíbená plněná kombinace je z lahodného bazalkového pesta, plátků mozzarelly a šťavnatých rajčat. Ráda ještě přidávám rukolu nebo salátovou bazalku. Focaccia je úžasná i bez plnění. Před upečením můžete na těsto dát olivy, proužky cibule, posypat bylinky, potřít česnekem nebo rajčatovou omáčkou. Klasika, která nesmí na těstě chybět, je olivový olej, mořská sůl a rozmarýn.

V Itálii je focaccia často podávána jako součást aperitivního prvního chodu nebo jako chléb k hlavnímu jídlu. Vy si můžete vychutnat svěží focacciu k večeři, třeba se sklenkou dobrého vína.

 

Co budu potřebovat

na těsto:
mouka500 g hladké mouky
voda420 ml vlažné vody
droždí4 g sušeného droždí
medlžička medu
olej15 ml olivového oleje
sůl10 g soli

na posypání:
mořská sůlmořskou sůl
rozmarýnčerstvý/ sušený rozmarýn 

na plnění:
mozzarellamozzarellu
rajčerajčata
bazalkabazalkové pesto

Jak na to

  1. Do mísy nasypu hladkou mouku, přídám sušené droždí, sůl a zamíchám.
  2.  Přileji vlažnou vodu, med, olivový olej a vypracuji řidší těsto, které nechám hodinu kynout. Během kynutí několikrát přeložím. 
  3. Plech s pečícím papírem vymažu olivovým olejem a těsto do něj přendám.  Pokapu olivovým olejem a nechám plech s těstem do druhého dne v lednici.
  4. Vykynuté těsto pokapu olivovým olejem, posypu solí a rozmarýnem. 
  5. Do těsta udělám prsty důlky. Na lince nechám hodinu kynout a rozehřeji troubu na 190 °C. Focacciu peču 20 minut do zlatova. 
  6. Po vychladnutí nakrájím na kousky, potřu bazalkovým pestem a plním mozzarellou a rajčaty.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět