Recept na kadlátkový štrúdl je ze zámeckého zápisníku. Švestek máme na zahradě ještě plno, tak jsem musela vyzkoušet tenhle netradiční štrúdl. Dříve se dávaly do štrúdlů různé nádivky. Zápisník uvádí zajímavé kombinace, které si myslím stojí za to vyzkoušet.
Koncem 19. století kadlátky byly všude v přírodě. Dostupné pro všechny chudé i bohaté. Hojně se využívaly do moučníků, zavařování, povidla se vařila a také k pálení slivovice. Na začátku 20. století byly kruté mrazy a hodně švestek to odneslo. Později se vyskytla nemoc šarka a švestky byly skoro vzácnost. Švestek v dnešní době najdeme podél cest hodně, ale přece jen ne tolik jako v minulosti – více švestek, než jabloní.
Kadlátkový štrúdl je velmi chutný moučník, který se skládá z křehkého máslového těsta a švestkové nádivky. Švestkami není potřeba šetřit, štrúdl je díky nim šťavnatější a chutnější. Nádivka a piškoty zaručí, že švestky ze štrúdlu nevytečou a zůstanou na svém místě.
Zápisník uvádí dvojitou dávku v receptu, vznikly by tak dva střední štrúdly. Uvádím rozpis na jeden střední štrúdl, který se vejde na pečící plech.
Co budu potřebovat
Na těsto
150 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
120 ml smetany
Na nádivku
plátek másla
2 vejce
2 lžíce krupicového cukru
300 g švestek
30 g mandlí
lžíce skořice
piškoty
Jak na to
Změklé máslo třu v robotu se žloutky a dále přidám mouku a smetanu. Vznikne mi těsto, které se trochu lepí. Kdyby se lepilo hodně přidám ještě trochu mouky. Vypracované hladké těsto vytvaruji v bochánek a zabalím ho do potravinářské folie. Dám vychladit do lednice asi na půl hodiny.
Troubu si rozehřeji na 160 °C.
Připravím si nádivku do štrúdlu. Švestky odpeckuji a nakrájím na tenké nudličky. Mandle rozsekám na menší kousky a piškoty rozdrtím. Změklé máslo rozetřu se žloutky a cukrem. Z bílků si vyšlehám pevný sníh a přidám ho k žloutkové směsi. Vychladlé těsto rozbalím z folie a dám na hodně pomoučenou utěrku. Vyválím tak půl centimetru silný obdélník. Na rozválené těsto naleji směs, pokladu švestky, posypu skořicí, mandlemi a rozdrcenými piškoty.
Pomocí utěrky těsto s nádivkou sroluji. Konce štrúdlu přitisknu a zahnu do spodu, aby nádivka nevytekla. Pomocí utěrky štrúdl přesunu na plech s pečícím papírem. Spoj těsta mám dole.
Štrúdl vložím do rozehřáté trouby a peču kolem 40 minut. Upečený štrúdl, je na povrchu zlatavý. Nechám ho vychladnout a poté pocukruji.
Krájím na 3 cm silné kousky.
8 Komentáře
To musim určitě vyzkoušet. Vypadá to úchvatně!
Děkuji Martino, je moc dobrý, určitě vyzkoušejte. Pěkný večer, Žaneta
Dobrý den, prosím o vysvětlivku, co myslíte plátkem másla. Děkuji za odpověď
Dobrý den, z kostky másla asi plátek 1 cm ukrojit. S pozdravem Žaneta
Nemoc švestek se nejmenuje Šárka, ale šarka. I naše švestky onemocněly a odešly. Bojuji za přesné vyslovování i psaní kvůli svému jménu – nejsem nemoc. Recept z kadlátek se mi moc líbil, vyzkouším.
Paní Šárko, děkuji za upozornění. Snad Vám alespoň štrúdl chutnal 🙂 S pozdravem, Žaneta
Dobrý den…
Lze, prosím pěkně v tomto receptu použít místo švestek rebarboru ..?
Děkuji
Zdravím, jako náplň rebarboru jsem nezkoušela. Rebarborová náplň bude chtít asi více cukru. Možná bych do náplně přidala trochu i tvarohu. Žaneta