Bábovky Zámecké recepty

Vídeňská kynutá bábovka

23.8.2016

Když jsem procházela zámecký zápisník a hledala recept na dobrou bábovku, našla jsem tento recept.
Vzhledem k dosavadním zkušenostem se zámeckými recepty mě překvapilo, že bábovka upečená podle originálního receptu byla velmi málo sladká. Upekla jsem tedy bábovku podruhé a recept jsem trochu pozměnila. Do těsta jsem přidala rozinky, které těsto dosladily, a mandle, které mi tam chuťově chyběly. Výsledná bábovka se pravděpodobně polévala polevou, ať už čokoládovou nebo cukrovou. Já ji jen popráším cukrem, přesto i toto je velmi důležitý prvek, který se na výsledné chuti podepíše. Bábovka je trochu hutnější, velmi dobře ale může nahradit například mazanec. Kousek bábovky potřený máslem totiž poslouží jako výborná snídaně.

CN1A8372

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 140 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • kostku droždí (42 g)
  • citronovou kúru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • špetku soli
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to
Změklé máslo, cukr a žloutky si dám do mísy robotu a šlehám na nejvyšší otáčky, až mi vznikne hustý krém. V mléce rozmíchám kvasnice a naleji do krému. Přidám nastrouhanou citronovou kúru z jednoho citronu a vsypu mouku. Vše zamíchám, aby se dobře propojilo. Nakonec přidám rozinky a nahrubo nasekané mandle.
Z bílků si ušlehám pevný sníh se špetkou soli. Sníh přidám do těsta a opatrně zamíchám. Formu na bábovku si pečlivě vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou. Těsto naleji do formy a zakryji utěrkou. Troubu si předehřeji na 180 °C.
Po 30 minutách těsto ve formě nabylo na objemu, tak můžu dát do trouby a peču kolem 30 minut. Jestli je těsto dostatečně propečené zkusím špejlí. Když se těsto nepřilepí na špejli, je upečeno.
Bábovku nechám vychladnout ve formě. Když je bábovka i forma studená opatrně formu převrátím a bábovku vyklopím.
Hustě pocukruji a podávám.

Tip
Formu na bábovku jsem použila starší kameninovou, která má krásný reliéf. Je potřeba dobře vymazat formu, v každém záhybu. Tak se docílí, že bábovka se dobře vyklopí. Kameninová forma chladne déle. Pomůžu si tak, že formu obrátím a přikryji utěrkou namočenou ve studené vodě.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět