Dorty Peču podle vás

Mechový dort

30.5.2021

Také vám připadá tento dort jako z Pohádky mechu a kapradí ? Právě teď mechový dort můžete připravit ke Dni dětí. Myslím, že vaše děti budou očarovány krásně zelenou barvou korpusu, který je přírodně obarven pouze špenátem. Nemějte obavy, jestli vaše dítko špenát nerado. Špenát nijak neovlivní chuť těsta, takže ho můžete v klidu tajit. 

Lehký smetanový krém, který je na každém patře, se bezvadně hodí k špenátovému korpusu a letnímu ovoci. Ovocem nešetřete!  Dort je více šťavňatější a děti mají tendence vrhnout se nejdřív na sladké ovoce. 

Recept zaslala Petra Ferenčíková 

Co budu potřebovat

Na korpus:
špenát120 g listového špenátu
vejce5 vajec
cukr200 g cukru krupice
olej120 ml oleje
vanilkový extrakt1 lžičku vanilkového extraktu
mouka350 g polohrubé pšeničné mouky
kypřící prášek1 sáček prášku do pečiva
sůl1 špetku soli

Na krém:

mascarpone250 g mascarpone
smetana500 ml smetany ke šlehání 40%
vanilkový extrakt1 lžičku vanilkového extraktu
cukr2 lžíce cukru moučka

Na dozdobení:

mascarponerybízovou marmeládu
jahodyčerstvé jahody a borůvky
jedlé květypopř. jedlé květy

Jak na to

  1. Plech s vyšším okrajem (36 x 25cm) vyložím papírem na pečení a troubu předehřeji na 180 °C.
  2. Špenát opláchnu pod tekoucí vodou a nechám pořádně okapat. Okapaný špenát rozmixuji na hladkou kaši, dám ho na sítko a nechám vykapat přebytečnou tekutinu.
  3. Do mísy rozklepnu celá vejce, přidám cukr, špetku soli a intenzivně šlehám do husté světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přilévám olej a nakonec zašlehám vanilkový extrakt a vmíchám vykapanou špenátovou kaši.
  4.  Do hmoty zlehka vmíchám mouku a prášek do pečiva, těsto vliji na plech a zvolna peču na 180 stupňů asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Nechám zchladnout.
  5. Na krém dám do mísy vychlazené mascarpone a začnu šlehat. Přidám vychlazenou smetanu, cukr, vanilkový extrakt a šlehám do zhoustnutí.
  6.  Z vychlazeného těsta vyřežu pomocí talíře nebo dortové formy (17 cm) dva kulaté dortové korpusy. První umístím na dortový podnos a potřu vrstvou rybízové marmelády. Nanesu polovinu krému a přiklopím druhým korpusem. Vrch potřu zbylým krémem a hustě posypu rozdrobenými odkrojky korpusu. 
  7. Dort ozdobím drobným ovocem, nechám chvíli proležet a podávám.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět