Velké krásně malované koláče se tradičně pečou hlavně na Chodsku a známé jsou jako Domažlické koláče. U nás na Moravě se pečou hlavně menší koláče, které jsou také zdobené různými náplněmi. Koláč jsem upekla velký, aby na něm více vyniklo zdobení. Takovému zdobení se říká merhování a dělá tak koláč netradiční. Teď už vím, že upéct krásný a dobrý koláč je opravdu umění a chce to opravdu jak se říká” mít to v ruce”.
Na sv. Martina se tradičně pečou i koláče, tak si můžete upéct i tento krásný koláč, který vám ozdobí sváteční stůl. Tento typ koláče se hodí i pro jiné slavnosti. Pokud jste trochu kreativní můžete koláč upéct k narozeninám, svatbě, nebo někomu pro radost.
Co budu potřebovat ( na 1 velký koláč)
na těsto:
- 12 g čerstvého droždí
- 160 ml mléka
- 25 g moučkového cukru
- 25 g másla
- 1 žloutek
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky citronové kůry
na tvarohovou náplň:
- 250 g měkkého tvarohu ( v kostce)
- 2 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 50 g másla
na ořechovou náplň:
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 20 g moučkového cukru
- 10 g medu
- trochu mléka
na povidlovou náplň:
- 100 g švestkových povidel
- skořice a rum dle chuti
dále:
- půlené loupané mandle
Jak na to
- Mléko mírně ohřeji a rozdrobím do něj droždí, přidám lžíci cukru a rozmíchám. Na teplém místě nechám vzejít kvásek . Po 15 minutách je kvásek dvojnásobný a zpěněný.
- Změklé máslo, žloutek a zbytek cukru v míse vyšlehám, přidám citrónovou kůru, mouku a připravený kvásek. Vše vypracuji ve vláčné hladké těsto.
- Těsto nechám kynout na teplém místě 40 minut.
- Mezitím, co mi těsto kyne si připravím náplně na koláč.
- Na tvarohovou náplň si dám do mísy tvaroh, polovinu cukru, změklé máslo, žloutky a rozmíchám. Zbývající cukr s bílky vyšlehám v pevný sníh, který zamíchám do tvarohové směsi.
- Na ořechovou náplň si smíchám mleté ořechy, cukr, med a přidám mléka tolik, aby mi vznikla hustá kaše.
- Ořechovou a povidlovou náplň si dám do cukrářského sáčku s úzkou zdobičkou.
- Troubu předehřeji na 170 °C horkovzduch.
- Vykynuté těsto dám na pomoučený vál, vytvořím z něj bochánek a na pečícím papíře pomocí válečku rozválím v tenkou kruhovou placku o průměru 30 cm.
- Okraje těsta potřu bílkem a na celý koláč nanesu tvarohovou náplň. Okraj 1 cm nechám bez náplně.
- Ořechovou a povidlovou náplní v cukrářském sáčku kreslím na koláč ornamenty podle fantazie.
- Nakonec koláč ozdobím půlenými mandlemi.
- Koláč přenesu s papírem na pečící plech a peču ho v troubě cca 15 minut.
- Když jsou okraje koláče zlatavě hnědé koláč nechám vychladnout a krájím na osminy.
Žádné komentáře