Zrovna u mrkvánků neplatí pořekadlo “ co je zdravé, není dobré “. Mrkvánky naopak navzdory tomu, že neobsahují cukr v těstě jsou i velmi chutné. Mrkvánky jsou ideální na výlety, když dostanete chuť na něco sladkého. Díky mrkvi v těstě jsou mrkvánky krásné žluté barvy. Povidla se také postarají o sladkost, a tak už není potřeba dalšího cukru.
Recept na mrkvánky vyšel v kuchařce „Sladké sezonní pečení“. Dalších 49 sezónních receptů najdete v kuchařce, která je k dostání na e-shopu.
Co budu potřebovat
na těsto:
150 g špaldové hladké mouky
150 g celozrnné pšeničné mouky
200 g mrkve
6 g kypřícího prášku (½ balení)
malou špetku soli
100 g změklého másla
na náplň:
150 g švestkových povidel
špetku mleté skořice podle chuti rum
Jak na to
- Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Mouky promíchejte s kypřícím práškem, přidejte nastrouhanou mrkev, sůl a máslo.
- Ručně smíchejte suroviny a na vále vypracujte ve vláčné těsto. Pokud se těsto více lepí, zapracujte do něj trochu mouky.
- Těsto ihned rozválejte na 0,5 cm silný plát a kulatým vykrajovátkem vykrojte z těsta kolečka v průměru 8 cm.
- Do povidel zamíchejte skořici, popř.rum a do středu každého kolečka dejte lžičku povidel. Následně přehněte kolečko těsta napůl, tak že vznikne půlměsíc a okraj spoje přitiskněte vidličkou ( větší silou), aby náplň nevytekla.
- Mrkvánky položte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě cca 20 minut.
- Po upečení nechte mrkvánky vychladnout a podávejte.
Tip
Mrkvánky skladujte v uzavřené vzduchotěsné nádobě a vydrží vám delší dobu měkké.
1 komentář
Děkuji za výborný recept. Pečení mrkvánků bavilo i čtyřletou dceru a pochutnala si celá rodina. Ještě že jsem dělala rovnou dvojitou dávku.