Po Vánocích nám zbylo ještě pár ořechů, které jsem chtěla využít na přípravu nějakého dobrého moučníku. V zámeckém zápisníku mě zaujal recept na ořechový štrúdl, který mi nepřišel přípravou tolik složitý.
Díky ořechové nádivce s rozinkami není závin suchý, jako to často bývá třeba u makové náplně. Když jsem závin ochutnala, dýchla na mě vzpomínka na prázdniny u babičky. Vše domácí, poctivě s láskou pečené.
Co budu potřebovat
Na těsto:
- 375 g polohrubé mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 13 g droždí
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 2 vejce
Na náplň:
- 150 g vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 100 ml mléka
- 40 g rozinek
- moučkový cukr na posypání
Jak na to
V hrnečku si trochu ohřeji 100 ml mléka. Rozdrobím do něj droždí, přisypu cukr a lžíci mouky. Rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek.
Do mísy si odvážím mouku, přidám žloutky, změklé máslo, zbytek mléka a naposledy vzešlý kvásek.
Těsto řádně vypracuji, aby bylo hladké, trochu lepivé. Z těsta vytvořím bochánek, který pomoučím a nechám na vále pod utěrkou asi hodinu kynout. Těsto by mělo zvětšit dvojnásobně svůj objem.
Mezitím, co mi kyne těsto připravím si ořechovou náplň. Mléko s cukrem dám vařit a ořechy si namelu. Namleté ořechy s rozinkami přidám do horkého mléka a odstavím z plotny. Směs zamíchám a nechám vychladnout.
Troubu předehřeji na 180 °C.
Vykynuté těsto na vále rozválím v obdélník asi 2 cm silný. Vychladlou ořechovou náplň rozetřu po celém těstě a poté těsto sroluji v závin. Závin přendám na plech s pečícím papírem a nechám 15 minut kynout. Vidličkou jemně propíchám povrch těsta, aby závin při pečení nepopraskal. Závin potřu bílkem a dám péct na 25 minut do trouby. Když je povrch závinu zlatavý, je upečeno.
Po vychladnutí posypu cukrem.
3 Komentáře
Ahoj Žando! I když už chvilku koukam na tvuj blog, tak dnes poprve podle tebe peču! Moc diky za inspiraci a chuť do pečeni! Těm tvojim fotkam nejde odolat! Eliška (ze zdravky ☺️)
Zdravím, dala by se požít do tohohle závinu i klasická náplň na štrůdl?
Určitě do štrůdlu by se hodila i jablečná náplň. Myslím, že v tomto případě ani není potřeba pod jablka dávat strouhanku. K nastrouhaným jablkám se může přidat pár ořechů a rozinek. Podle chuti, ať chutná 🙂