Recept na půlměsíčky mě zaujal v zámeckém zápisníku, protože u receptu byla poznámka “velmi dobré”. Letos peču jen naše ověřené vánoční cukroví, které už na blogu dávno je, ale nově mezi ně zařazuji také právě tyto půlměsíčky. Je to vykrajované cukroví, ve kterém je hlavně spousta ořechů a čokolády. V těstě je trochu vanilkového cukru a půlměsíčky doslazuje jen ledová poleva. Než jdou půlměsíčky do trouby, potírají se bílým ledem a po upečení je poleva křupavá a skvěle doslazuje kombinaci mandlí a čokolády.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 140 g loupaných mletých mandlí
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 420 g hladké mouky
- 3 vejce
- 4 žloutky
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 150 g hořké čokolády min. 60 %
na polevu:
- 2 bílky
- 280 g moučkového cukru
Jak na to
- Mleté mandle a vlašské ořechy, mouku, vejce, žloutky, cukr a na jemno nastrouhanou čokoládu smíchám v míse a jak se začne směs spojovat na vále vypracuji dál v těsto. Těsto je tužší a kdyby se nechtělo spojit, přidám k surovinám trochu vody.
- Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
- Vypracované těsto rozválím na 1 cm silný plát, vál moc nepodsypávám moukou.
- Vykrajovátkem vykrájím z těsta půlměsíce a přenesu je na plech s pečícím papírem.
- Bílky a cukr v misce třu vidličkou, až mi vznikne hustá lesklá poleva.
- Půlměsíce polevou zvrchu potřu a můžu na každý půlměsíc položit mandli. Plech vložím do trouby a peču 8-10 minut.
- Když bílá poleva nepatrně zhnědne, půlměsíčky z trouby vytáhnu a nechám úplně vychladnout.
- Půlměsíce vložím do papírové krabice a skladuji v chladu.
4 Komentáře
Mohu místo mandlí použít liskova jádra?
Zdravím Lenko, klidně můžete nahradit, myslím že by neměl být problém. Pěkné pečení, Žaneta
Šlo by přidat do polevy rum? A nevyprchal by během pečení?
Zdravím, určitě šlo, jen nevím jestli ta chuť bude i po upečení rumová. Když přidáte rum, tak pak i více cukru. Poleva by měla pomalu stékat a když se rozetře, tak by měla na měsíčkách udělat hladký povrch. Pěkný večer, Žaneta