S podzimem přišlo ochlazení a nastává doba na dobroty k teplému čaji. Na začátek podzimu jsou ostružinové koláčky přímo ideální. Ostružiny nám na zahradě dozrávají a letos je ve velkém najdeme i v lese.
Uvnitř každého koláčku je pár ostružin, které dodávají těstu svěží chuť i krásnou vůni. Křehké těsto se vám bude rozpadat v ústech, jak jsou koláčky jemné a měkké. Koláčky jsou po upečení hned měkké a zůstávají i další dny. S citronovou polevou je každý koláček krásnější a chutnější. Ostružina s citronem k sobě ideálně ladí.
Vychutnejte si trojhránkové koláčky se šálkem dobrého čaje.
Co budu potřebovat
na těsto:
250 g hladké mouky
65 g krupicového cukru
1 ½ lžičky kypřícího prášku
½ lžičky soli
citronová kůra z ½ citronu
115 g studeného másla
120 g plnotučného mléka
200 g ostružin
na polevu:
120 g moučkového cukru
citronovou šťávu z ½ citronu
Jak na to
příprava těsta:
- Předehřeji troubu na 190 °C.
- Do mísy dám mouku, zamíchám do ní kypřící prášek, přidám cukr, sůl, citronovou kůru a promíchám.
- Studené máslo nakrájím na kostky a přidám k sypké směsi.
- Prsty vše promíchám, až mi vznikne drobenka.
- Přileji mléko, promíchám a vytvoří se mi vláčné soudržné těsto.
- Těsto rozdělím na poloviny a každou půlku těsta rozválím na kruh o průměru 25 cm.
- Ostružiny rozprostřu na těsto a zabalím těsto do psaní, tak aby ostružiny zůstaly uvnitř v těstě.
- Těsto s ostružinami ještě dotvaruji do kulatého zploštělého bochánku ( výška cca 4 cm) a přenesu jej na plech s pečícím papírem.
- Vytvarované těsto na plechu rozříznu na 6 stejných trojúhelníků a rozložím dál od sebe.
- V předehřáté troubě peču koláčky 10 -15 minut, na povrchu by měly být trochu zlatavé.
- Upečené koláčky nechám vychladnout a připravím si polevu.
Příprava polevy:
- Do mísy s cukrem přidám citronovou šťávu a pomocí vidličky míchám, až mi vznikne hladká lesklá poleva.
- Když poleva pomalu z vidličky stéká, přendám jí do sáčku na zdobení perníčků ( s více ustřihlým rohem) a polévám cik-cak každý vychladlý trojhránek.
- Polevu nechám zaschnout, a poté koláčky podávám.
Žádné komentáře