Pro všechny milovníky čokolády jsem připravila ve spolupráci s Vychutnavej.cz tento hříšný dort s velkou dávkou čokolády Willie´s Cacao, která je vhodná k pečení čokoládových korpusů, protože je ze 100 % kakaa a nenaruší vám tak další použité ingredience v těstě. Čokoláda se mi krásně při přípravě rozpustila a prolnula do těsta. Korpus tak získal pravou čokoládovou chuť, jemnost a zároveň se stal i vláčným.
Další vrstvou na dortu se stala čokoládová pěna, která mi připomíná lanýžový dort, kde se každým soustem čokoláda roztála v ústech. Když použijete 100 % čokoládu, můžete ji použít v této vrstvě méně. Kvalitní hořká čokoláda má ještě další skvělou vlastnost a to, že zaručí dobré zpevnění a nemusíte přidávat tolik želatiny a ztužovačů.
Pro odlehčení čokoládových vrstev, jsem na vrchol dortu zvolila naši oblíbenou kombinaci čokoládového bezé se šlehačkou. Díky smetanovému krému sněhové meringue navlhne, a i když vám při krájení na povrchu meringue křupne, uprostřed je chutná bezé vrstva s další dávkou čokolády.
Co budu potřebovat
na korpus:
50 g změklého másla
50 g moučkového cukru
50 g čokolády na vaření
2 vejce
50 g hladké mouky
špetku soli
½ lžičky kypřícího prášku
na čokoládovou pěnu:
400 ml smetany ke šlehání 31 %
čokolády na vaření
1 lžící moučkového cukru (dle chuti)
1 lžičku želatiny v prášku
na smetanový krém:
400 ml smetany ke šlehání 40 %
1 lžící moučkového cukru
vanilkový lusk
čokoládové bezé:
3 bílky
150 g krupicového cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžičku jablečného octa
čokolády na vaření
Jak na to
příprava korpusu:
- Ingredience mají pokojovou teplotu.
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Máslo s cukrem vyšlehám do světlého krému.
- Čokoládu rozehřeji a nechám vychladnout. Následně ji vmíchám do krému.
- Žloutky také vmíchám do čokoládové směsi.
- Mouku smíchám s kypřícím práškem, solí a přidám do těsta.
- Z bílků ušlehám pevný sníh a opatrně ho vmíchám do těsta, aby bylo nadlehčené.
- Dortovou formu průměru 20 cm vyložím pečícím papírem, abych měla zvlášť spodní díl na dnu formy a pruh pečícího papíru podél okraje (okraj formy nejdříve potřu máslem, aby pečící papír držel).
- Těsto naleji do formy a povrch uhladím.
- Formu s těstem vložím do rozehřáté trouby a peču cca 15 minut. Pomocí špejle vyzkouším, jestli je těsto dostatečně propečené.
- Korpus nechám ve formě vychladnout.
příprava čokoládové pěny:
- Želatinu nasypu do menšího kastrolku a přidám lžící studené vody. Želatinu nechám 10 minut nabobtnat.
- Smetanu 250 ml naleji do hrnce a přivedu k varu. Odstavím z plotny a přidám do ní čokoládu nakrájenou na kousky. Čokoládu ve smetaně míchám a nechám úplně rozpustit.
- Nabobtnalou želatinu mírně zahřeji, aby byla tekutá a zamíchám ji do čokoládové směsi.
- Zbytek smetany vyšlehám v polotuhou šlehačku a opatrně ji vmíchám k vychladlé čokoládě.
- Čokoládovou směs naliji do formy na vychladlý korpus hned dám chladit do lednice. Chladim několik hodin, ideálně přes noc.
příprava smetanového krému:
- Když je čokoládová pěna zcela zatuhlá, začnu s přípravou další vrstvy krému.
- Smetanu vyšlehám v tuhou šlehačku.
- Cukr a zrníčka z ¼ vanilkového lusku přimíchám do šlehačky.
- Šlehačku lžící navrstvím do formy na čokoládovou pěnu a povrch uhladím.
- Dort dám chladit do lednice.
příprava bezé:
- Předehřeji troubu na 140 °C.
- Bílky v míse robota šlehám do tuhého sněhu.
- Přisypu cukr a dál šlehám do lesklého pevného sněhu.
- Do sněhu zlehka zamíchám škrob a ocet.
- Čokoládu rozpustím a vychladlou ji přileji do sněhu. Zlehka zamíchám.
- Na pečící papír vyznačím kruh o průměru 20 cm a položím ho na plech. Sníh do tohoto průměru na pečící papír nedbale rozprostřu.
- Sníh dám do rozehřáté trouby a peču 1 hodinu, nebo dokud nepůjde bezé od pečícího papíru. Nechám vychladnout.
- Mezitím odstraním z dortu formu a pečící papír.
- Vychladlý bezé plát opatrně přenesu na smetanovou vrstvu dortu.
- Dort dám znovu do lednice a nechám min. 2 hodiny chladit.
- Čím delší doba chlazení bude, tím více bezé korpus navlhne smetanovým krémem a dort se bude lépe krájet. Při krájení bezé korpus částečně praská.
Žádné komentáře