Jste-li milovník koblihů, skořicových suků nebo máte malé děti, určitě si tyto tvarohové kuličky oblíbíte a budete je dělat často. Tvarohové kuličky se smaží v oleji a po usmažení se obalí ve skořicovém cukru.
Manžel na tvarohové kuličky chodil do jedné brněnské pekárny. Měl vytipovaný den kdy je dováželi a často jim je skoro vyprodal. Když jsme se přestěhovali, nezbylo nic jiného, než si podobné kuličky udělat doma.
Příprava tvarohových kuliček je rychlá a snadná. Tím, že se do těsta přidává kypřící prášek, nemusíte čekat na vykynutí a rovnou můžete kuličky smažit.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 6 lžic mléka
- 3 vejce
- 3 lžíce rumu
- lžíce vanilkového cukru
- špetka soli
- sáček kypřícího prášku do pečiva
na obalení:
- 100 g krupicového cukru
- vrchovatá lžička skořice
Jak na to
Do mouky zamíchám kypřící prášek a dál přidám zbylé ingredience na těsto. Lžící vše dobře promíchám, aby těsto bylo hladké. Fritovací hrnec s olejem zapnu na 170 °C a nechám ho rozehřát. Cukr se skořicí promíchám a vznikne mi skořicový cukr na obalení kuliček.
Těsto je trochu hustější a lepivé, takže pomocí dvou polévkových lžic tvaruji kuličky z těsta a jednu po druhé dávám do rozpáleného oleje. Jak vytvarovat kuličky pomocí lžic brzy pochopíte. Jednou lžící naberu těsto a druhou lžící ho podeberu a tak stále dokola, až vznikne kulička. Při vkládání do oleje se mi občas zbytek těsta natáhne a vznikne tak “ocásek”. Nepřišla jsem, jak tomu předejít, ale na chuť to vliv nemá.
Kuličky se v oleji samy obrací, a tím se kuličky smaží ze všech stran. Když jsou kuličky zlatavé, pomocí děrované naběračky je vytáhnu a dám na ubrousek. Poté ještě horké, každou kuličku obalím ve skořicovém cukru. Nechám na talíři vychladnout a co nejdříve sním. Nejlepší jsou čerstvé.
4 Komentáře
Dejte do zdobiciho sáčku na dorty. vemte si -priborový nuž a pomalu odkrajujte asi 2 cm do oleje -vzniknou kulicky . Je to rychlejsi ne tak pracne, a obaluji je valikorumovem cukru ,prodávají v kauflandu
Děkuji za tip, to asi vzniknou menší kuličky ..příště vyzkouším. Žaneta
Jůů to mi připomnělo „myši“ co nám dělávala babička. Schválně nechávala těstu „ocásek“ a obalovala v kakaovém cukru 🙂 Byla to pohádka. Zítra máme ve škole akci, tak zkusím napéct 🙂 Děkuji za inspiraci
Nejspíše to bude ono a ocásky jsou k dobru:) Hodně lidí to má spojeno jako tvarohové myšky. AŤ se vydaří a chutnají:) Žaneta