Pečivo

Velikonoční mazanec 

8.4.2023

Mazanec je tradiční české pečivo, které se peče hlavně o Velikonocích. Ani na našem stole o Bílé sobotě nemohl chybět.  Mazanec je z kynutého těsta a i tohle těsto se hodí  na vánočku. S mazancem vám odpadne pletení, takže ho hravě zvládne každý. Při správném nakynutý vám mazanec nepraskne, zvlášť když ho nahoře naříznete. Těsto je hladké, a tak se vytvoří lesklá a hladká kurka, která vás bude vyzývat k ozdobení mandlemi dle fantazie a nakonec k symbolickému naříznutí křížku. Mazanec je z jemného, odlehčeného a nadýchaného těsta, takže žádný hutný mazanec nečekejte.  

Co budu potřebovat 

mouka560 g hladké pšeničné mouky 
droždí20 g droždí
cukr90 g moučkového cukru
mléko100 ml kefíru
voda100 ml vody
máslo50 g másla
vejce2 vejce
sůlšpetku soli
citróncitronovou kůru / citronový esenc.olej
čokoládačokoládové kousky
vejce1 vejce na potření
mandleplátky mandlí

 

Jak na to

  1. Mouku dám do mísy, udělám do ní důlek, naleji trochu vlažné vody, rozdrobím droždí a přidám lžičku cukru. Zamíchám, aby se mi dostalo i trochu mouky a nechám vzejít kvásek. 
  2. Po 15 minutách přidám zbytek vody, kefír, cukr, vejce, špetku soli, citronovou kůru  a začnu vypracovávat těsto.
  3. Rozpuštěné máslo přidám do těsta a těsto nechám vypracovat robotem 10 minut. 
  4. Vypracované těsto nechám na teplejším místě kynout hodinu. 
  5. Po vykynutí přidám do těsta čoko-kousky a vytvarují těsto v mazanec.
  6. Mazanec nechám dál kynout 60-80 minut. 
  7. Rozehřeji troubu na 180 °C. 
  8. Vykynutý mazanec potřu vejcem a ozdobím plátky mandlí např. do věnečku.
  9. Mazanec nahoře naříznu do kříže a dám péct do rozehřáté trouby. 
  10. Pár minut peču na 180 °C, jak mazanec začne chytat barvu, snížím teplotu na 170 °C a peču dalších 30 minut. Během pečení mazanec zakryju alobalem, aby na povrchu moc nezhnědl.
  11. Mazanec krájím po vychladnutí a před podáváním pocukruji. 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět