Vánoční cukroví, které mě zaujalo v zámeckém zápisníku už minulý rok a došlo na něj až letos jsou věnečky, kterými se zdobil pravděpodobně vánoční stromeček na zámku. Těsto na věnečky se vtlačuje do formiček a tím při pečení cukroví získá pěkný tvar. Před sto lety se vánoční stromy zdobily nejvíce právě cukrovím, sušenym ovocem a oříšky. Na jedličce svítily voskové svíčky a strom byl zavěšen ke stropu. U nás je to podobné, až na ten zavěšený strom. Na našem stromečku nejčastěji visí slaměné ozdoby, perníčky, sušené ovoce a čokoládové figurky, aby i děti si přišli na své.
Věnečky díky mandlím a koření mají skvělou chuť. Můžete zvolit i variantu koření s anýzem a citronovou kůrou, která je v receptu také uvedena.
A jak letos ozdobíte vánoční stromeček vy ?
Co budu potřebovat
na těsto:
- 140 g moučkového cukru
- 140 g hladké mouky
- 140 g neloupaných mletých mandlí
- 140 g změklého másla
- 1 vejce
- lžičku mleté skořice , hřebíčku
Jak na to
- Všechny ingredience na těsto dám do mísy a rukou spracuji v těsto, které se trochu lepí.
- Těsto zabalím do potravinářské folie a dám na 30 minut do lednice odpočinout, aby trochu ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.
- Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
- Na pomoučeném vále z těsta vyválím tenké válečky a rozkrájím každý váleček po 5 cm.
- Nachystám si věnečkové formičky a každý váleček zatlačím do formičky, tak aby střed věnečku byl bez těsta.
- Formičky vyplněné těstem poskládám na pečící plech a vložím do předehřáté trouby.
- Věnečky peču kolem 8 minut. Jak okraj věnečku zezlátne, jsou věnečky upečené.
- Ve formičce nechám věnečky vychladnout a poté je opatrných klepnutím o stůl vyklopím.
- Středem věnečku provléknu provázek a zavěsím na stromeček, nebo podávám na talíři jako vánoční cukroví. Před podáváním můžete pocukrovat.
Žádné komentáře