Tento recept jsem odkládala už delší dobu, jednak se mi zdál složitější na přípravu (zbytečně, jedná se o jednoduchý koláč), a pak, když se nám doma nahromadila jablka, tak většinou padla volba štrúdl. Nebo na klasický Apple Cake, který Vám tento dort může připomínat. Výsledek se totiž hodně podobá jablečnému koláči, který pořídíte v obchodním řetězci Ikea, který mi tam celkem chutná.
Co budu potřebovat
Na těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
1 vejce
155 g cukru krupice
špetka soli
Na náplň :
1 kg jablek (cca 6 jablek)
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička mleté skořice
100 g sušenek
1 žloutek
na dozdobení smetana ke šlehání
Jak na to
Mouku, změklé máslo, vejce, sůl a 125 g cukru dám do mísy a robotem pomocí háku vypracuji těsto. Dobře vypracované těsto zabalím do potravinářské fólie a dám odležet do lednice. Zatím, co těsto odpočívá nachystám si jablečnou náplň. Jablka oloupu a ostrouhám na plátky pomocí struhadla. Nastrouhané plátky jablek pokapu citronovou šťávou a posypu je zbylým cukrem smíchaným se skořicí.
Sušenky dám do mixéru a rozemelu, nemusí to být úplně na jemno. Z odleželého těsta si tři čtvrtiny oddělím. Z této oddělené části si rozválím kruh o průměru přibližně 30 cm a přenesu ho do dortové formy o průměru 20 cm. Prsty to celé ještě dotvaruji, aby těsto dokonale přilehlo k formě.
Těsto na dně formy propíchám vidličkou, posypu jej nadrcenými sušenkami a na ně dám vrstvu jablek. Vrstvy sušenek a jablek opakuji, až po poslední vrstvu sušenek. Ze zbylého těsta si vyválím kruh o průměru 20 cm a položím jej na vrch koláče. Jestli těsto přesahuje přes formu, odříznu ho nožem. Horní část také propíchám vidličkou a koláč dám péct do předehřáté trouby na 180 °C. Po 40 minutách pečení dort nahoře potřu rozšlehaným žloutkem a dám ještě na 20 minut dopéct. Vychladlý dort pocukruji a ozdobím šlehačkou.
2 Komentáře
Koláč je naprosto úžasný! Připravovala jsem pro návštěvu a měl úspěch
Děkuji Zdeňko, za komentář. Jsem ráda, že jste si pochutnali. Pěkný den, Žaneta