Jestli máte ještě pár čerstvých třešní, nebo zásobu mražených, tak si zkuste upéct tento třešňový závin. Recept na něj jsem vybrala jako výherní v soutěži Peču podle vás. Závin mě zaujal zajímavou kombinací náplně, která je z třešní, čokolády a tvarohu. Základní recept nabízí i mandle místo čokolády, já jsem však zvolila čokoládu a myslím, že tak závin dostal o to zajímavější chuť. Závin je z křehkého těsta, takže vám příprava nezabere mnoho času, a pak stačí těsto pořádně potřít tvarohovou náplní a posypat třešněmi a čokoládou. Výsledná chuť závinu vás příjemně překvapí a probudí vaše chuťové pohárky.
Recept zaslala Věra Pragerová.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- 80 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
na náplň:
- 250 g tučného měkkého tvarohu (v alobalu)
- 4 lžíce krupicového cukru
- ½ vanilkového lusku nebo vanilkového extraktu
- 1 vejce
- lžíci kukuřičného škrobu
- hrnek vypeckovaných třešní
- hrst nasekané kvalitní hořké čokolády
dále:
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Jak na to
Mouku, sůl, změklé máslo, vejce a vodu smíchám v míse dohromady a na vále vypracuji v těsto, které se nelepí. Pokud se ingredience špatně pojí, přidám další dvě lžíce vody. Dobře vypracované těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici 30 minut odležet.
Troubu si předehřeji na 180 °C.
Na náplň si smíchám v míse tvaroh, cukr, zrníčka vanilkového lusku,vejce a kukuřičný škrob.
Odpočinuté těsto si na pomoučeném vále rozválím na tenký obdélník. Na těsto rozetřu tvarohovou náplň, na ni pokladu třešně a nasekanou čokoládu. Těsto sroluji do závinu a přenesu ho na plech s pečícím papírem, tak aby byl spoj dolů. Povrch závinu potřu rozkvedlaným vejcem a dám závin do trouby péct na cca 25 minut. Jak bude povrch závinu zlatavý, závin je upečený a nechám ho úplně vychladnout.
Závin podávám nakrájený a pocukrovaný.
Žádné komentáře