Čokoládové cupcakes se slaným karamelem

Když řeknu dcerce, že budeme péct muffiny, rozzáří se ji oči a hned mi chce pomáhat. Tak jsem se rozhodla, že upečeme nějaké zvláštní, ještě nevyzkoušené. Zvolila jsem základní recept na muffiny s přidáním kvalitní čokolády, která se podle mě skvěle hodí ke karamelu. Když jsem našla recept na slaný karamel, kombinace sladkého karamelu se soli mi přišla skvělá.

CN1A2712

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • špetka soli
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 85 g másla
  • 30 g hořké čokolády 70%

Na krém

  • 120 g cukru krupice
  • 120 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • lžíce mořské hrubozrnné soli
  • 200 g smetanového sýru

Jak na to
Připravím si základní těsto na muffiny. Všechny sypké ingredience na těsto smíchám a zvlášť smíchám vejce, mléko, nastrouhanou čokoládu, rozpuštěné a vychlazené máslo. Tekuté těsto naliji do sypké směsi a ručně zamíchám jen lžící, tak aby se vše spojilo. Nějaká hrudka nevadí, těsto se nesmí intenzivně míchat.
Přichystám si silikonové formičky na muffiny a vyložím je papírovými košíčky, aby držely tvar. Formičky dám na pečící plech a těsto plním lžící do košíčků jen do 3/4. Při pečení se těsto nafoukne a udělá čepici. Plech s košíčky vložím do předehřáté trouby na 170 °C a peču 25 minut.
Dále si udělám krém. Cukr na plotně nechám v hrnci zkaramelizovat. Nemíchám, jen kontroluji barvu karamelu. Až je karamel středně hnědý přidám k němu máslo a začnu míchat. Když je máslo rozpuštěné odstavím z plotny, přidám půl lžíce mořské soli a naliji po částech smetanu a dál míchám. Když je vše spojeno nechám vychladnout a dám do lednice na 15 minut. Vychlazený krém krátce asi 2 minuty šlehám. Pozor na přešlehání! Zamíchám do něj smetanový sýr a zdobím tímto krémem vychladlé muffiny. Na závěr každý cupcakes posypu mořskou solí a můžu podávat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *