Když řeknu dcerce, že budeme péct muffiny, rozzáří se ji oči a hned mi chce pomáhat. Tak jsem se rozhodla, že upečeme nějaké zvláštní, ještě nevyzkoušené. Zvolila jsem základní recept na muffiny s přidáním kvalitní čokolády, která se podle mě skvěle hodí ke karamelu. Když jsem našla recept na slaný karamel, kombinace sladkého karamelu se soli mi přišla skvělá.
Co budu potřebovat
Na těsto
250 g hladké mouky
100 g cukru
2 lžičky prášku na pečení
špetka soli
2 lžíce vanilkového cukru
2 vejce
200 ml mléka
85 g másla
30 g hořké čokolády 70%
Na krém
120 g cukru krupice
120 g másla
100 ml smetany ke šlehání
lžíce mořské hrubozrnné soli
200 g smetanového sýru
Jak na to
Připravím si základní těsto na muffiny. Všechny sypké ingredience na těsto smíchám a zvlášť smíchám vejce, mléko, nastrouhanou čokoládu, rozpuštěné a vychlazené máslo. Tekuté těsto naliji do sypké směsi a ručně zamíchám jen lžící, tak aby se vše spojilo. Nějaká hrudka nevadí, těsto se nesmí intenzivně míchat.
Přichystám si silikonové formičky na muffiny, nebo muffinovou formu a vyložím je papírovými košíčky, aby držely tvar. Formičk plním těstem jen do 3/4. Při pečení se těsto nafoukne a udělá čepici. Plech s košíčky vložím do předehřáté trouby na 170 °C a peču 25 minut.
Dále si udělám krém. Cukr na plotně nechám v hrnci zkaramelizovat. Nemíchám, jen kontroluji barvu karamelu. Až je karamel středně hnědý přidám k němu máslo a začnu míchat. Když je máslo rozpuštěné odstavím z plotny, přidám půl lžíce mořské soli a naliji po částech smetanu a dál míchám. Když je vše spojeno nechám vychladnout a dám do lednice na 15 minut. Vychlazený krém krátce asi 2 minuty šlehám. Pozor na přešlehání! Zamíchám do něj smetanový sýr a zdobím tímto krémem vychladlé muffiny. Na závěr každý cupcakes posypu mořskou solí a můžu podávat.
2 Komentáře
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký sýr používáte na krém 🙂 Děkuji.
Zdravím Nicol, použila jsem Mascarpone, ale můžete použít i jiné Philadelphia, nebo domácí ze smetany a jogurtu. Pěkný den, Žaneta