Letos nám poprvé na zahradě vyrostly čtyři dýně Hokaido, které by bylo škoda nějak nezpracovat. Dýňové polévky z nich sem tam vařím, ale měla jsem chuť upéct něco sladkého. Jedna dýně přišla hned na zmar, protože jsem ji utrhla moc brzy a ještě neměla zaschlou stopku. Další dýně už krásně dozrály. Na výzvu peču podle vás mi došel zajímavý recept na dýňový dort s karamelem.
Dort je krásně oranžový díky dýňovému pyré, které jsem dala jak do korpusu tak i do krému. Dýňové pyré je uvařeno z dýně Hokaido, která se vaří i se slupkou a má pronikavou oranžovou barvu. Použít ale můžete rovněž muškátovou, nebo máslovou dýni, které mají také sladkou chuť a hodí se k pečení.
Dortový korpus je krásně nadýchaný, vláčný s dýňovou chutí. Krém pak dodává korpusu ještě větší vláčnost a čím je dort více uleželý, tím je chutnější.
Recept zaslala Kristina Javorková.
Co budu potřebovat
na korpus (forma 26cm):
6 vajec
1 hrnek krupicového cukru
lžíci vanilkového cukru
½ hrnku teplé vody
½ hrnku oleje
250 g dýňového pyré
1 sáček kypřícího prášku
200 g hladké mouky
na krém:
400 g kondenzovaného mléka (plechovka Salka)
200 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
250 g dýňového pyré
želatinový ztužovač v prášku
na dozdobení:
smetanu ke šlehání 40 %
Jak na to
Nejlépe den předem si uvařím kondenzované mléko. Plechovku kondenzovaného mléka dám do hrnce s vodou. Plechovka je celá ponořená a uzavřená ve vodě a vařím ji 2 hodiny. Po 2 hodinách vaření mi vznikne karamelové kondenzované mléko, které nechám vychladnout a poté plechovku otevřu. Tenhle krok můžu přeskočit, pokud si rovnou koupím kondenzované mléko karamel.
Jednu dýni cca 500 g si očistím a nakrájím na kostičky i se slupkou. Kousky dýně vařím ve vodě do změknutí. Když jsou kousky měkké, rozmixuji je na hladké pyré.
Předehřeji si troubu na 170 °C horkovzduch.
Žloutky si oddělím od bílků, ke žloutkům přidám polovinu cukru a začnu šlehat na nízké otáčky. Do světle žlutého krému přidám vodu a dál šlehám. Z bílků a zbytku cukru si vyšlehám pevný sníh. Postupně do žloutkové směsi přidávám olej a dýňové pyré. Vznikne mi oranžová nadýchaná směs, do které postupně vmíchám hladkou mouku s kypřícím práškem. Nakonec zamíchám sníh. Dortovou formu si vymažu, vysypu moukou a vliji do ní připravené těsto. Povrch uhladím a dám péct do trouby na 25-30 minut. Jestli je korpus správně upečený zkontroluji pomocí špejle. Upečený korpus nechám vychladnout ve formě a pak odstraním bok a nechám přetočený úplně vychladnout na mřížce.
Na krém si nachystám vyšlehanou šlehačku, zakysanou smetanu a karamelové kondenzované mléko. Vše smíchám v míse dohromady a nakonec přidám dýňové pyré a vyšlehám. Želatinový ztužovač připravím podle návodu na sáčku a vmíchám do krému.
Korpus si dvakrát překrojím. Dortovou formu si znovu uzavřu a vysletu pečícím papírem tak, aby okraj formy byl vyšší. Vrchní díl korpusu si dám do formy na něj naliji část krému a přiklopím dalším dílem korpusu. Takhle opakuju vrstvy, až naposled naliji krém na korpus. Dort ve formě dám vychladit do lednice min. na dvě hodiny. Když je krém ztuhlý můžu odstranit formu s pečícím papírem.
Smetanu ke šlehání si vyšlehám na tuhou šlehačku a ozdobím pomocí cukrářského sáčku se zdobíčkou okraj dortu. Dort naporcuji a podávám.
Žádné komentáře