Dýně jsou symbolem Halloweenu a zároveň i samotného podzimu. Proto jsem s trochou fantazie vytvořila tyto dýňové koláče. Dýně jsou z kynutého těsta, do kterého je přidáno trochu dýňového pyré. Díky tomu těsto získá krásnou sytou barvu. Pyré je i součástí ořechové náplně. S dýňovým pyré je ořechová náplň vláčnější a chuťově zajímavější.
K receptu tedy potřebujete dýni, nejlépe dýni Hokaido, protože ji můžete vařit i se slupkou a máte ji rychle uvařenou. Moc jí nespotřebujete, ale nezoufejte, ze zbytku dýně můžete uvařit výbornou dýňovou polévku, která vás teď v chladném počasí zahřeje.
Co budu potřebovat ( na 10 ks)
na těsto:
- 200 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 80 g moučkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 3 lžíce dýňového pyré
- špetku soli
na náplň:
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 20 g medu
- trochu mléka
- 2 lžíce dýňového pyré
Jak na to
- Nejdříve si připravím dýňové pyré. Dýni (1/4) očistím a nakrájím na kostky, které uvařím do měkka ve vodě. Uvařenou dýni rozmixuji na hladké pyré.
- Do mírně ohřátého mléka rozdrobím droždí, přidám lžíci cukru, mouky a rozmíchám. Nechám vzejít kvásek. Po 15 minutách kvásek se zvětší dvojnásobně a je napěněný.
- Do mísy nasypu mouky, zbytek cukru a přidám žloutky, změkklé máslo, kvásek, dýňové pyré a špetku soli. Vše vypracuji v těsto, které je hladké, pružné a odlepuje se od stěn mísy.
- Těsto v míse nechám kynout na teplém místě 40 minut.
- Zatím co těsto kyne, připravím si náplň. K mletým ořechům přidám cukr, med a promíchám. Naliji tolik mléka, aby vznikla hustá kaše a zamíchám do ní dýňové pyré.
- Troubu rozehřeji na 170 °C.
- Nakynuté těsto rozdelín na 10 kousků. Z každého kousku vytvaruji pravidelný bochánek, který zploštím a doprostřed dám lžičku náplně a zavinu znovu do bochánku. Bochánky pokládám spojem dolů na plech s pečícím papírem a nechám ještě nakynout 15-20 minut. Do každého bochánku ještě zapíchnu kousek skořice, která připomíná stopku.
- Po nakynutí bochánky potřu zbylým bílkem a nůžkami několikrát okraje trochu nastřihnu.
- Dýně peču v předehřáté troubě cca 15 minut.
- Po upečení nechám dýně na mřížce vychladnout a podávám.
Žádné komentáře