Koláče

Svatomartinské rohlíčky

6.11.2018

Martinské rohlíčky patří mezi tradiční pečivo, které se peče hlavně k příležitosti nadcházejícího svátku sv. Martina. Je to svátek, na který se mnoho lidí těší, kromě rohlíčků a koláčů se pečou i kachny a husy, takže si všichni přijdou na své. Po dobře upečené husičce vám přijdou právě vhod tyto martinské rohlíčky, které mají symbolizovat podkovy koně, na kterém přijel sv. Martin.

Martinské rohlíčky se nejčastěji plní mákem, povidly nebo tvarohem. Rohlíčky mi ale nejvíce chutnají s ořechovou náplní. Rohlíčky vám nezaberou ani tolik času, protože z vypracovaného těsta rovnou tvoříte rohlíčky a dáte je péct. Receptů na svatomartinské rohlíčky je spousta, ale tento recept mám od manželovi babičky. U ní mi rohlíčky natolik zachutnaly, že jsem jen čekala na tuto příležitost, abych se s vámi o ně podělila.

Co budu potřebovat

na těsto:
10 lžic mléka
42 g čerstvých kvasnic
2 lžíce moučkového cukru
500 g hladké mouky
250 g másla
1 vejce
špetku soli

na náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
20 g medu
2 lžíce rumu
trochu mléka dle potřeby

dále:
1 vejce na potření
moučkový cukr na posypání

Jak na to

  1. Mléko si mírně ohřeji a rozdrobím do něj droždí, přidám cukr a zamíchám. Kvásek za 15 minut je dvojnásobný a zpěněný.
  2. Hladkou mouku, změklé máslo, vejce, špetku soli dám do mísy a přidám také kvásek. Vše vypracuji v hladké nelepivé těsto.
  3. Předehřeji troubu na 180 °C.
  4. Těsto na vále rozdělím na 6 stejných kusů a vytvaruji je do bochánků.
  5. Na náplň mleté ořechy smíchám s cukrem, medem, přidám rum a trochu mléka, aby vznikla hustá kaše.
  6. Bochánek na pomoučeném vále rozválím na kruh o průměru cca 15 cm a rádlem ho rozkrájím na osminy. Vezmu si jeden trojúhelník, trochu ho rozválím, na širší část dám ½ lžičky  ořechové náplně a zamotám do rohlíčku. Rohlíček položím dostatečně od sebe na plech s pečícím papírem, tak aby spoj rohlíčku byl položen na plechu a rohlíček vytvaruji ještě do půlměsíce.
  7. Stejně postupuji u všech bochánků a následně trojúhelníků.
  8. Rohlíčky na plechu potřu rozšlehaným vejcem a dám je péct do trouby na 10 minut.
  9. Upečené rohlíčky nechám vychladnout na mřížce a následně pocukruji a podávám.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

5 Komentáře

  • Reply Jarmila 6.11.2018 at 16:33

    Mam zetě Martina a jeho dcerka měla narozeniny 🎂 v sobotu to oslavujeme tak rohlíčky upecu v pátek pochutname si a husa bude samozřejmě taky

    • Reply Žaneta 6.11.2018 at 18:44

      Paní Jarmilko, přeji ať se oslava vydaří a všem chutná. Po huse to bude sladká tečka, kterou určitě zabodujete. Krásný večer,Žaneta

  • Reply Alena Maternová 7.11.2018 at 4:27

    Dobrý den, prosím, těsto se nenechává nakynout?Děkuji, Alena

    • Reply Žaneta 7.11.2018 at 8:39

      Zdravím, ne -po vypracování rovnou z těsta děláte rohlíčky, ani na plechu nemusí kynout. Ať se podaří, Žaneta

  • Reply Hanka 11.11.2023 at 15:39

    Dobrý den, včera jsem je pekla, jsou výborné, povedly se. S těstem se moc dobře pracuje, jenom mi nevyšla náplň, příště si připravím více. Všem moc chutnají. Prima recept.

  • Odpovědět