Náš rodinný recept na perníčky je už delší dobu na blogu a jsou to perníčky velmi chutné, které jsou po upečení tvrdší a je potřeba je nechat odležet. Embososvané perníčky jsou naopak po upečení (když se nepřepečou) hned měkké a k snědku. Na perníkovém těstě se mi líbí, že se s ním krásně pracuje, těsto je tvárné a zachovává si tvar. Gravírovaný váleček se krásně otiskne do těsta a po upečení jde motiv stále dobře vidět. Perníčky mají po upečení krásný tvar a hladký povrch. Řekla bych – ideální těsto pro embosovaný váleček.
S použitím embosovaného válečku, už perníčky nejsou potřeba zdobit. Pokud nejste zdatní zdobit bílkovou polevou perníčky a chcete je mít přesto krásně a rychle nazdobené pak stačí použít embosovaný váleček v motivu, který se vám líbí. Vytvořit embosované perníčky zvládnou i děti, tak je to jednoduché.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 120 g másla
- 150 g medu
- 4 vejce
- 280 g moučkového cukru
- 800 g hladké pšeničné mouky
- ½ lžičky jedlé sody ( bez embosovaného vzoru 2 lžičky)
- 2 lžíce mletého perníkového koření
- 1 a půl lžíce kakového prášku
Jak na to
- Máslo a med dám do kastrolku rozehřát. Až se med s máslem rozpustí nechám směs vychladnout.
- Směs naleji do mísy a přidám k ní vejce, které do směsi zašlehám. Dále přidám cukr a mouku do které zamíchám předem sodu, mleté koření a kakao.
- Pomocí robotu, nebo ručně zpracuji vše v těsto, které se nelepí a je dobře tvárné.
- Těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici do druhého dne. Nejméně nechám v lednici 2 hodiny, aby se s těstem lépe pracovalo.
- Před válením těsto předem vytáhnu z lednice( cca 1 hodinu), aby povolilo a změklo.
- Předehřeji troubu na 180 °C horkovzduch.
- Těsto na pomoučeném vále rozválím hladkým válečkem na 1 cm silný plát. Povrch těsta i povrch embosovaného válečku trochu pomoučím a poté embosovaným válečkem přejedu rozválené těsto a přitom tlačím na váleček, aby se vzor lépe do těsta otiskl.
- Pomocí větších vykrajovátek vykrojím z embosovaného těsta perníčky a pokladu je na plech s pečícím papírem.
- Plech dám ještě na 10 minut do lednice, aby embosovaný vzor více vynikl.
- Plech s perníčky dám do rozehřáté trouby a peču 7-8 minut. Jak okraje zezlátnou perníčky jsou upečené. Pozor na přepečení, jinak budou po upečení více tvrdé.
- Perníčky nechám vychládnout a skladuji je v uzavřené plechové nádobě nebo papírové krabici.
Žádné komentáře