Mezi naše nejoblíbenější vánoční cukroví patří perníčky. Jako každé dítě i já jsem perníčky měla moc ráda, ale u nás v rodině je nikdo nepekl. Naopak v manželově rodině o vánocích nesměly chybět. Jak se nám narodila dcera, dostala jsem za úkol upéct perníčky. Upekla jsem je podle rodinného receptu, které manžel má rád od dětství a zachutnaly dcerce natolik, že je musím péct pravidelně. Perníčky peču v průběhu vánoc z několikanásobné dávky a stejně se všechny sní.
Letos jsem se do pečení perníčků pustila o trochu dříve. Dcera, která perníčky miluje, bude mít narozeniny a tak přinese pár perníčků do školky. Není snad dítě, kterému by
perníček nechutnal.
V dnešní době je internet zaplněn recepty na perníčky, které jsou ihned po upečení měkké. Vyzkoušela jsem pár takových receptů, ale nechutnali nám tak jako ty naše ověřené. Do pečení perníčků se pouštím s předstihem alespoň čtrnácti dnů, aby byly krásně odleželé.
Co budu potřebovat ( asi 100ks perníčků)
Na těsto :
450 g moučkového cukru
3 vejce
4 a půl lžíce rozpuštěného másla
12 lžic medu
3 lžíce rumu
900 g hladké mouky
6 g jedlé sody
lžíci perníkového koření
nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu
30 g kakaa
vejce na potření
Na polevu:
1 bílek
140 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy
Jak na to
Vejce si dám předem na linku, aby měly pokojovou teplotu. Cukr s vejci a rozpuštěným máslem si vyšlehám v robotu. Ke směsi přidám med, rum a dál nechám krátce robot šlehat. Do mouky přisypu sodu a na jemno rozdrcené všechno koření. Dále nastrouhám na jemno citronovou kůru a spolu s kakaem ji přidám k sypké směsi. Nástavec na robotu si přendám na hák pro hnětení těsta a sypkou směs vsypu do tekuté. Nechám robot vypracovat v těsto, které se nelepí a je tužší. Hnětení trvá asi 15 minut. Nejdříve se utvoří z těsta drobenka, ale po chvíli se začnou ingredience více spojovat a tvořit těsto. Jestli se ingredience nechtějí spojit v těsto, přidám více medu, nebo másla.
Dobře vypracované těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici do druhého, nebo ideálně třetího dne. Těsto z lednice nechám na lince trochu změknout.
Troubu předehřeji na 160 °C.
Kousek těsta si ukrojím a vyválím na zdobení perníčků.
Tip
Namíchali jsme pro vás tu nejkvalitnější směs koření na perníčky,která je k dostání zde.
Žádné komentáře